Blasyho chata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blasyho chata
Chata stála na východním břehu plesa
Chata stála na východním břehu plesa
Základní informace
Výstavba1871
Zánik1873
Poloha
AdresaVelická dolina, Vysoké Tatry, SlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříTatry
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blásyho chata nebo Blásyho chata (polsky Schronisko Blásyego, maďarsky Felkai - tavi menház, německy Blásy-Hütte, Felker-Seehütte) byla první chatou, která stála ve Velické dolině ve Vysokých Tatrách. Postavil ji v roce 1871 na východním břehu Velického plesa Eduard Blasy (18201888), zemědělec a turistický nadšenec z Veľké.

Eduard Blasy byl jedním ze zakladatelů Uherského karpatského spolku, stavitelem tatranských vysokohorských chodníků a dal podnět Josefu Szentiványimu k založení osady Štrbské Pleso. Chata, kterou v nadmořské výšce 1670 metrů postavil, měla zpříjemnit pobyt turistům, kteří se vydávali do Velické doliny. Většinu prostředků k výstavbě kamenné chaty vybrali lázeňští hosté ze Starého Smokovce. Chatu v březnu roku 1873 zničila sněhová lavina z Velických Granátů. Po jejím zničení, o pět let později, byla na bezpečnějším místě vybudována Hunfalvyho chata.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Blasyho chata na slovenské Wikipedii.

  1. BOHUŠ, Ivan. Od A po Z o názvoch Vysokých Tatier. 1. vyd. Tatranská Lomnica: ŠL TANAP, 1996. ISBN 80-967522-7-8. S. 457. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]