Bibliothèque de documentation internationale contemporaine

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
La contemporaine
Chybí zde svobodný obrázek
StátFrancieFrancie Francie
PolohaNanterre, Francie
Souřadnice
Další informace
ŘeditelValérie Tesnière (od 2009)
Webové stránkywww.lacontemporaine.fr
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bibliothèque de documentation internationale contemporaine (zkratka BDIC) (česky Knihovna mezinárodní soudobé dokumentace) je francouzská knihovna se sídlem v Nanterre. Knihovna se specializuje na dějiny 20. století a je součástí Univerzity Paříž X.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Knihovnu založili v roce 1917 manželé Leblancovi, kteří od začátku první světové války shromažďovali všechny dokumenty týkající se tohoto konfliktu a jeho příčin. V roce 1917 sbírku věnovali státu, který ji v roce 1925 uložil na zámek Vincennes pod názvem Bibliothèque et musée de la Guerre. O rok později se knihovna stala členem Svazu národních knihoven (Réunion des bibliothèques nationales de Paris). V roce 1930 byla připojena k Pařížské univerzitě. V roce 1934 knihovna získala svůj dnešní název.

V roce 1970 knihovna přesídlila z Vincennes do kampusu Univerzity Paříž X v Nanterre, zatímco její obrazové sbírky byly v roce 1973 umístěny v pařížské Invalidovně a roku 1987 z nich vzniklo Musée d'Histoire contemporaine.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bibliothèque de documentation internationale contemporaine na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]