Přeskočit na obsah

Betty Irena Fröhlichová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Betty Irena Fröhlichová
Jiná jménaprovdaná Wardenová, podruhé Pátečková, po změně příjmenní Patta, potřetí provdaná Wardenová
Narození23. dubna 1917
Zábřeh
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí24. ledna 2006
Toronto
KanadaKanada Kanada
Národnostněmecká Židovka
Alma materYork University
Povolánípříslušnice Ženských pomocných leteckých sborů
ZaměstnavatelRoyal Air Force
Choť2x Frank Warden, Alois Páteček
DětiAntonín Páteček (Anthony Patta)
RodičeJulius Fröhlich a Bronislawa Dattnerová
Příbuznístrýc Albert Fröhlich
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Betty Irena Fröhlichová (provdaná Wardenová, podruhé provdaná Pátečková, po změně Patta, potřetí provdaná Wardenová, 23. dubna 1917 Zábřeh24. ledna 2006 Toronto) byla československá občanka německo-židovské národnosti a příslušnice Ženských pomocných leteckých sborů v období druhé světové války.

Fröhlichova vila v Zábřehu

Před druhou světovou válkou

[editovat | editovat zdroj]

Betty Irena Fröhlichová se narodila 23. dubna 1917 v Zábřehu jako nejmladší dítě v německo-židovské rodině majitele potravinářské firmy Julia Fröhlicha a Bronislawy, rozené Dattnerové. Vychodila německou obecnou školu a poté vystudovala gymnázium v rodném Zábřehu. Odmaturovala v roce 1936 a poté začala studovat v Paříži.

Druhá světová válka

[editovat | editovat zdroj]

Na podzim 1938 obsadilo nacistické Německo československé pohraničí včetně jejího rodného Zábřehu. Betty Irena Fröhlichová pochopila, že se nemá kam vrátit, ale také že nemá jak legálně opustit Francii. Formálně se vdala za britského studenta Franka Wardena a jako jeho manželka mohla vycestovat do Spojeného království. Během bitvy o Británii se přihlásila k Ženským pomocným leteckým sborům a díky rodné znalosti němčiny poté prováděla odposlechy konverzace německých pilotů. Následně si zažádala o přeložení k československým jednotkám, žádosti bylo vyhověno v roce 1943, kdy byla zařazena k 310. československé stíhací peruti. Zde se sblížila s mechanikem šrtm. Aloisem Pátečkem, se kterým otěhotněla a za kterého se v lednu 1945 provdala.

Po druhé světové válce

[editovat | editovat zdroj]

Po skončení druhé světové války následovala Betty Irena Pátečková svého manžela zpět do Československa, v roce 1946 ale opět oba odešli do Spojeného království. V září 1948 se přestěhovali do Toronta. Z důvodu složitosti českého příjmení si jej změnili na Patta. Pracovala jako účetní. Po smrti manžela v roce 1959 se znovu provdala za přítele z mládí Franka Wardena. Byla členkou několika občanských spolků a prezidentkou North Toronto Business and Professional Women’s Clubu. Ve svých 81 letech promovala na York University. Zemřela 24. ledna 2006 v torontské centrální nemocnici.

Literatura

[editovat | editovat zdroj]