Beaufortain

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Beaufortain
Beaufortain, sedlo Cormet de Roselend
Beaufortain

Nejvyšší bod2 999 m n. m. (Roignais)

Nadřazená jednotkaZápadní Alpy
Sousední
jednotky
Masiv Mont Blanc, Bornes-Bauges-Aravis, Vanoise

SvětadílEvropa
StátFrancieFrancie Francie
Map
Horninyžula, břidlice, vápenec
PovodíIsere
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Beaufortain [bófortén] je pohoří ležící na východě Francie v oblasti Savojsko blízko italských hranic. Tento poměrně malý masiv (1700 km²) leží ve stínu blízkého Mont Blancu. Hory skupiny Beaufortain jsou charakterizovány množstvím pěkně tvarovaných štítů, vysoko položenými plesy a jezery a jedinečnými horskými scenériemi. Nejvyšším vrcholem je Roignais (2999 m).

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Jih a jihovýchod masivu je vymezen dolinou Tarentaise, v které teče řeka Isere. Jihozápadní hranice pohoří je dána spojnicí měst Albertville - Môuters. Ze severu ohraničuje skupinu Beaufortain tok řeky Doron a silnice stoupající z Albertville do silničního sedla Cormet de Roselend (1968 m).

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Na severu a západě je území tvořeno především krystalickými horninami jako jsou břidlice či žula a jihovýchodě se nacházejí vyzdvižené, mocné vrstvy sedimentárních hornin (vápenec).

Vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Hory v okolí Lac de Roselend

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Přehradní jezero Lac de Roselend

Výchozím bodem pro turistiku v horách je především město Beaufort (743 m), které se nalézá na severu území, 19 km západně od sedla Cormet de Roselend. Nejvyšší vrchol je Roignais je dostupný z města Bourg-Saint-Maurice. Turisticky nejvyhledávanější kouty pohoří jsou v okolí jezera Lac du Roseland, odkud se nabízí výhled na horu Mont Joly (2525 m) ležící na severu území. Hora poskytuje výborný výhled na Mont Blanc.

Turistická centra[editovat | editovat zdroj]

Panorama ze sedla Col des Saisies

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]