Barbara Buchholz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Barbara Buchholz
Základní informace
Narození8. prosince 1959
Duisburg
Úmrtí10. dubna 2012 (ve věku 52 let)
Berlín
Příčina úmrtírakovina
Žánryelektronická hudba
Povoláníhudební skladatelka a jazzová hudebnice
Nástrojetheremin
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barbara Buchholz (8. prosince 1959 Duisburg10. dubna 2012 Berlín)[1] byla německá hudebnice, hráčka na theremin a hudební skladatelka.[2]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Barbara Buchholzová se narodila 8. prosince 1959 v Duisburgu. Studovala hru na příčnou flétnu, kytaru, baskytaru a zpěv na Bielefeld University.[3] První úspěchy získala jako kontrabasistka v německém ženském jazzovém orchestru Reichlich Weiblich. Od roku 1980 pracovala na různých interdisciplinárních projektech jako skladatelka i jako interpretka. Mezi jinými např. projekty Tap It Deep – „midifizierter“ Stepptanz und Musik, či Human Interactivity a Theremin: Berlin-Moskau.

Na konci devadesátých let se setkala s Lydií Kavinovou, praneteří vynálezce thereminu Léona Theremina. Později za ní odcestovala do Moskvy a stala se její studentkou. V jazzu i v současné vážné hudbě rozvinula nové techniky hry na theremin a zkoumala jeho zvukové možnosti. Společně s Kavinovou založila v roce 2005 platformu Touch! Don't Touch! Pro tuto platformu komponovali mezi jinými skladatelé Moritz Eggert, Michael Hirsch, Caspar Johannes Walter, Juliane Klein, Peter Gahn, Gordon Kampe a Sidney Corbett. Barbara Buchholzová účinkovala také v triu s norským trumpetistou Arvem Henriksenem a hráčem na živou elektroniku Janem Bangem a koncertovala také s Jazz Bigband Graz. Hrála na theremin v různých skladbách současných autorů, jako např. v baletu The Little Mermaid od Lera Auerbacha, nebo v opeře Linkerhand Moritze Eggerta a v Bestmann-Opera Alexe Nowitze.

V roce 2009 se podílela na německé verzi pořadu Got Talent a tak představila theremin široké veřejnosti.

Barbara Buchholz zemřela 10. dubna 2012 v Berlíně po dlouhém boji s rakovinou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Barbara Buchholz na anglické Wikipedii.

  1. Sad news: Barbara Buchholz passed away [online]. Thereminworld.com, 2012-04-10 [cit. 2012-04-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Ein Leben für das Theremin [online]. 2012-04-11 [cit. 2012-04-13]. Dostupné online. (německy) 
  3. Barbara Buchholz [online]. [cit. 2012-04-13]. Dostupné online. (německy) [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]