Baptista Spagnoli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Baptista Spagnoli, Ocarm.
Baptista Spagnoli
Baptista Spagnoli
kněz
Narození17. dubna 1447
Mantova
Úmrtí20. března 1516
Mantova
Svátek20. března
Místo pohřbeníMantova
ŘádŘád karmelitánů
Vyznáníkatolická církev
Blahořečen17. prosince 1885, Lev XIII. (uznání kultu)
Úřadygenerální představený OCarm
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyřeholní oděv
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blahoslavený Baptista Spagnoli (17. dubna 1447, Mantova20. března 1516, Mantova) byl italský římskokatolický kněz řádu karmelitánů. Katolická církev jej uctívá jako blahoslaveného.

Život[editovat | editovat zdroj]

Historia ecclesiae Lauretanae, 1489

Narodil se jako Baptista Mantanus v městě Mantova v Itálii 17. dubna roku 1447. Jeho otec pocházel ze Španělska.

V 16 letech vstoupil ke karmelitánům. Projevoval značné nadání a už v 16 letech na sebe upozornil spisem "O blaženém životě" . Kromě duchovní literatury psal verše. O jeho schopnostech vypovídá i to, že ve svých 21 letech přednášel na řádové kapitule v Brescii. Angažoval se také mimo duchovní oblast, když působil jako prostředník při jednání francouzského krále s milánským vévodou.

Roku 1483 byl zvolen vikářem karmelitánského řádu mantovské kongregace (kongregace je zde ve smyslu územní správní jednotky, něco na způsob provincie). Do této funkce byl zvolen celkem 6x a v roce 1513 byl zvolen generálním představeným řádu. V této funkci se snažil navrátit řádové spolubratry ke karmelitánskému ideálu. Rušil dispenze od řeholního života, které v hojné míře udílel jeho předchůdce a zakázal spolubratřím užívání akademických titulů nesouvisejících s řádovým životem.

Je představitelem katolického humanismu. Mezi jeho přátele patřil například Erasmus Rotterdamský. Jako představený řádu chystal rozsáhlé reformy, v jejichž provedení mu zabránila propuknuvší nemoc. Zemřel roku 1516. Místem jeho posledního pozemského odpočinku se stala katedrála v Mantově.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]