Auderghem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Auderghem
Auderghem – znak
znak
Auderghem – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška68 m n. m.
StátBelgieBelgie Belgie
Auderghem
Auderghem
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha9,0 km²
Počet obyvatel34 404 (2020)[1]
Hustota zalidnění3 835,5 obyv./km²
Správa
StarostaSophie de Vos (od 2022)
Vznik1863
Oficiální webwww.auderghem.be
E-mailrelpub@auderghem.be
Telefonní předvolba02
PSČ1160
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ulice Avenue de la Sabliere v Auderghemu

Auderghem (nizozemsky Oudergem) je jedna z 19 obcí Bruselského regionu. Nachází se v jeho jihovýchodní části. Se zbytkem belgické metropole je spojen linkou 5 bruselského metra. V roce 2015 měl 31 985 obyvatel.

Obec má rozlohu 9,03 km2. Poštovní směrovací číslo je 1160. Zatímco ze severozápadní strany obklopují Auderghem další obce, které tvoří Bruselský region, z jihovýchodní strany ohrazuje tuto obec les Forêt de Soignes. Hlavními osami Auderghemu jsou ulice Boulevard du Souverain a Chaussée de Wavre. Přes obec také prochází estakáda dálničního přivaděče, který spojuje Brusel s Lucemburkem.

Auderghem byl nezávislou obcí již v roce 1863. Tehdy měl jen 1600 obyvatel. Svojí nezávislost získal poté, co byla původní obec rozdělena královským dekretem na tři části (vznikly také nezávislé obce Watermael a Boitsfort). V roce 1911 byla zavedena železnice, která spojila centrum Bruselu s nedalekou obcí Tervuren, kde se nachází zámecký park. Díky železniční dopravě se mohl Auderghem rozvíjet. V roce 1956 se v místním zámečku Val-Duchesse konala mezinárodní konference, během níž byl položen základ tzv. Římským smlouvám, Evropskému ekonomickému společenství a Euroatomu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bevolking per gemeente op 1 januari 2020. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]