Astropis (časopis)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Astropis
Časopis pro astronomy amatéry
Datum založení1994
Jazykčeština
Země původuČeskoČesko Česko
Klíčové osoby
VydavatelSpolečnost Astropis
Odkazy
ISSN1211-0485
Číslo ČNBcnb000359374
WebOficiální web
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Astropis je český astronomický časopis, který se kromě vlastní astronomie věnuje i dalekohledům, kosmologii, astrofyzice, astrobiologii a dalším příbuzným oblastem. Vychází 5× ročně (4 pravidelná čtvrtletní čísla a jeden tematický speciál) a je určen zejména astronomům amatérům a dalším zájemcům o astronomii.[1] Standardně má formát A4 a rozsah 44–52 stran, z nichž aspoň 12 je barevných. Vychází v nákladu 2000 výtisků.

Historie a vydavatel[editovat | editovat zdroj]

Časopis vznikl v roce 1990 jako věstník pro astronomy-amatéry.[2] Byl pouze černobílý a rozmnožoval se kopírováním. U jeho zrodu stál Radek Mašata, který v časopisu stále působí jako jeho redaktor. Od roku 1994 začal vycházet jako standardní tištěný časopis. Po třech letech se však dostal do problémů, které byly vyřešeny novým obsazením redakce i personálními změnami ve vydávající společnosti. Od roku 1999 vychází pravidelně a průběžně se zvyšuje jeho rozsah.

Časopis vydává od roku 1994 občanské sdružení Společnost Astropis, jehož předsedou je Michael Prouza. Šéfredaktorem časopisu je Vladimír Kopecký jr.

Obsah a autoři[editovat | editovat zdroj]

V časopisu vycházejí populárně-naučné články o různých oborech astronomie a dalších příbuzných oblastech včetně článků o historii astronomie.[3] Pro astronomy-amatéry jsou obsaženy i články o dalekohledech a další pozorovací technice a o pozorovacích metodách. Je jim určena i pravidelná rubrika Oblohou amatérsky s mapkou oblohy se zdůrazněnými objekty vhodnými pro pozorování v tomto období. Několik zvláště významných objektů je zde popsáno podrobněji.

Obsah je dále doplněn drobnějšími články o novinkách v astronomii, o výzkumech kosmických sond – včetně snímků některých zajímavých jevů na barevných dvoulistech. Podobné drobnější články jsou zde i o významnějších společenských akcích, jako jsou životní jubilea nebo konference. V roce 2006 vyšlo speciální číslo věnované astronomickému kongresu, který v tom roce proběhl v Praze.

Mezi autory článků se řadí například Jiří Grygar, Jana Tichá, Antonín Rükl, Petr Kulhánek, představitelé České astronomické společnosti a především současná mladší generace popularizátorů astronomie spojená s hvězdárnami v Praze či Brně, Univerzitou Karlovou a Akademií věd ČR.

Pořádané akce[editovat | editovat zdroj]

Společnost Astropis pořádá každoročně na konci listopadu přednáškový Den s Astropisem, v rámci kterého se také slavnostně uděluje ocenění Kopalova přednáška.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NOVOTNÝ, Jan. Čtenář časopisů. Literární noviny. Centrum pro média a demokracii, o.s., 2003, čís. 46, s. 10-11. 
  2. Historie časopisu [online]. Astropis [cit. 2007-12-23]. Dostupné online. 
  3. Obsahy ročníků [online]. Astropis [cit. 2007-11-25]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]