Astrild žlutobřichý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAstrild žlutobřichý
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Podřádzpěvní (Passeri)
InfrařádPasserida
NadčeleďPasseroidea
ČeleďAstrildovití (Estrildidae)
RodEstrilda
Binomické jméno
Estrilda rhodopyga
Sundevall, 1850
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Astrild žlutobřichý (Estrilda rhodopyga) je pták z čeledi astrildovitých (Estrildida), z rodu Estrilda. Jedná se o exotického ptáka malého vzrůstu a nevýrazného zbarvení, který je běžně chován jako okrasný — stejně jako mnoho jiných druhů astrildovitých ptáků. Nalezneme jej, krom klecí, i v Africe, kde se astrildové žlutobřiší stále vyskytují i ve volné přírodě. Sdružují se zde do menších skupinek. Živí se převážně zrním, semeny trav a bobulemi. V zajetí se dožívají až deseti let,ve volné přírodě je to méně [2]. Co se ohrožení týče, pak jsou tito ptáci nedotčení.

Poddruhy[editovat | editovat zdroj]

Astrild žlutobřichý má celkem dva poddruhy:

  • Astrild žlutobřichý keňský (Estrilda rhodopyga centralis) (Kothe, 1911)
  • Astrild žlutobřichý severní (Estrilda rhodopyga rhodopyga) (Sundevall, 1850)

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Astrild žlutobřichý je pták malého vzrůstu, silné postavy s nevýrazným pohlavním dimorfismem. Má asi 11 cm na výšku. Základní barva je světle hnědá, která pokrývá většinu těla, avšak ocasní pera mohou být do černa a důležitým znakem je červený pruh na hlavě, který se táhne od zobáku, přes oko až po zátylek [2]. Samotný zobák je většinou tmavě červený. Svrchní křídelní krovky jsou červené. Rozlišovacím znakem pro určování pohlaví je barva zobáku; samice mají zobák černý, samci vždy s podílem tmavě červené barvy [2]. Mláďata ale mají vždy zobák zcela černý a začíná jim červenat až později, proto je těžké určení pohlaví.

Predátoři[editovat | editovat zdroj]

Ve volné přírodě nemají tito ptáci téměř žádné nepřátele a k zemi slétávají pouze ve výjimečných případech. Ale na astrildech žlutobřichých často parazituje vdovka černobílá. Nejedná se o vnitřního ani vnějšího parazita; je to hnízdní parazit. Dospělá vdovka naklade svá vejce do hnízda astrildů a vyklubaná mláďata později vyrůstají s původními astrildy.

Chov[editovat | editovat zdroj]

Astrild žlutobřichý se hodí pro vnitřní voliérový chov (pakliže nebude voliéra uvnitř, je nutné ji připravit na zimu, aby ptáci nestrádali) s větší budkou. Přestože u mnoha okrasných ptáků se doporučuji občasně podávat i hmyz (např. moučné červy), u astrildů žlutobřichých to neplatí.

Při hnízdění je dobré oddělit jednotlivé páry do vlastních voliér, protože různé druhy astrildů se mezi sebou mohou křížit a vytvořit tak nežádoucí vzhled. Tento pár společně postaví hnízdo kulovitého tvaru z trav a to i přes to, že ve voliéře již budku mají. Samice pak naklade menší snůšku, většinou 4 vejce, ze kterých se mláďata vylíhnou asi za 2 týdny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27].
  2. a b c http://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/7477/astrild-zlutobrichy-estrilda-rhodopyga-sundevall-1850/ [online]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]