Assunta Marchetti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Assunta Marchetti
M.S.C.S.
řeholnice
Fotografie
Fotografie
Církevřímskokatolická
Zasvěcený život
Institutskalabriniánky
Sliby25. října 1895
Osobní údaje
Datum narození15. srpna 1871
Místo narozeníCamaiore
Italské královstvíItalské království Italské království
Křest16. srpna 1871
Biřmování1883
Datum úmrtí1. července 1948
Místo úmrtíSão Paulo
BrazílieBrazílie Brazílie
Národnostitalská
RodičeAngelo Marchetti a Carola Ghilarducci
PříbuzníGiuseppe Marchetti (bratr)
Svatořečení
Začátek procesu24. ledna 1987
Beatifikace25. října 2014
katedrála Nanebevzetí Panny Marie, São Paulo, Brazílie
beatifikoval papež František
Svátek1. července
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatépanna a zakladatelka
Atributyřeholní oděv
citáty na Wikicitátech
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Assunta Marchetti, M.S.C.S. (15. srpna 1871, Camaiore1. července 1948, São Paulo) byla italská římskokatolická řeholnice, spoluzakladatelka a členka kongregace skalabriniánek, působící spolu se svým bratrem ctihodným Giuseppem Marchettim v Brazílii. Katolická církev ji uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Socha bl. Assunty Marchetti v São Paulo

Narodila se dne 15. srpna 1871 v italském městě Camaiore jako třetí z jedenácti dětí rodičům Angelu Marchettimu a Carole Ghilarducci. Pokřtěna byla 16. srpna téhož roku. Roku 1883 přijala svátost biřmování. Po smrti otce roku 1893 musela pomáhat matce s domácností.

Později se setkala s biskupem sv. Giovannim Battistou Scalabrinim, kterému pomohla založit ženskou řeholní kongregaci Misionářských sester svatého Karla Boromejského. Kongregaci pomáhal založit také její bratr, který byl řeholní kněz kongregace Misionářů svatého Karla. Dne 25. října 1895 do kongregace v Piacenze se svoji ovdovělou matkou a dvěma dalšími ženami složením řeholních slibů jako jedna z prvních čtyř vstoupila. Je také považována za spoluzakladatelku kongregace.

Den po složení řeholních slibů, 26. října 1895 vyrazila spolu se svým bratrem a dalšími dvěma řeholnicemi z Janova na cestu do Brazílie. Zde měli za cíl převážně péči o sirotky italských přistěhovalců. Po příjezdu pak založili sirotčinec, ve kterém pracovala až do své smrti. V letech 19121918 a poté znovu v letech 19271935 působila jako generální představená své kongregace.

Trpěla křečovými žílami a erysipelem a roku 1947 byla hospitalizována. Její zdravotní stav se zhoršoval a dne 1. července 1948 v São Paulo zemřela.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Jeho beatifikační proces započal dne 24. ledna 1987, čímž obdržela titul služebnice Boží. Dne 19. prosince 2011 ji papež Benedikt XVI. podepsáním dekretu o jejích hrdinských ctnostech prohlásil za ctihodnou. Dne 9. října 2013 byl uznán zázrak na její přímluvu, potřebný pro její blahořečení.

Blahořečena pak byla dne 25. října 2014 v katedrále Nanebevzetí Panny Marie v São Paulo. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Angelo Amato.

Její památka je připomínána 1. července. Bývá zobrazována v řeholním oděvu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]