Askival

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Askival
Pohled na vrchol Askivalu od severu
Pohled na vrchol Askivalu od severu

Vrchol812 m n. m.
Prominence812 m
SeznamyMarilyns
Poznámkanejvyšší hora ostrova Rùm a ostrovní skupiny Small Isles
Poloha
SvětadílEvropa
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království (Skotsko)
PohoříSkotská vysočina, Cuillin of Rùm
Souřadnice
Askival
Askival
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Askival (gaelsky Aisgeabhal) je nejvyšší hora pohoří Cuillin na ostrově Rùm ve skotských Vnitřních Hebridách.[1] Askival dosahuje nadmořské výšky 812 metrů (2 664 stop) a je zároveň nejvyšším vrcholem ostrovní skupiny Small Isles (v překladu Malé ostrovy, gaelsky Na h-Eileanan Tarsainn). Druhým nejvyšším vrcholem Rùmu i Malých ostrovů je Ainshval (781 m n. m.), vzdálený přibližně 1,7 km vzdušnou čarou od vrcholu Askivalu směrem na jihozápad.[2]

Geografie a ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Ostrov Rùm je největší ze skupiny Small Isles, která leží v Hebridském moři mezi západním pobřežím Skotska, ostrovem Skye a ostrovy South Uist a Barra ve Vnějších Hebridách. Pohoří Cuillin na Rumu je stejně jako celý ostrov vulkanického původu. Reliéf pohoří Cuillin byl vymodelován v období zalednění během pleistocénu. Hora Askival, která se tyčí v jihovýchodní části ostrova, je spolu s celým Rùmem součástí místní národní přírodní rezervace, vyhlášené 4. dubna 1957.[3] [4] Kromě historie a krajinné hodnoty je velmi oceňován také geologický význam zdejšího horstva. Mezi místní zajímavosti patří i skutečnost, že ostrov je jedním z nejvýznamnějších světových hnízdišť buřňáků severních, jejíchž hnízda lze nalézt i na svazích Askivalu.

Ostrov Rùm je zároveň součástí Geoparku Lochaber, který byl založen v roce 2006 a později byl začleněn do Sítě evropských geoparků a v letech 2007 - 2011 též do Globální sítě geoparků UNESCO.[5]

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Na ostrov Rùm existuje třikrát týdně lodní spojení trajektem společnosti Caledonian MacBrayne z Mallaigu.[6] Od zámku Kinloch, který se nachází nedaleko přístavu ve stejnojmenné osadě na východním pobřeží ostrova, vede stezka vzhůru proti proudu potoka Allt Slugan a´Choilich až na vrchol Hallivalu (723 m n. m.), odkud se pokračuje po kamenitém hřebeni dále na jih k vrcholu Askivalu. Celá trasa je dlouhá zhruba 6 km.[7][8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aisgeabhal na galské Wikipedii.

  1. Askival [online]. walkhighlands.co.uk [cit. 2020-05-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Askival (812 m) [online]. mapy.cz [cit. 2020-05-17]. Dostupné online. 
  3. Recent History. National Nature Reserve [online]. isleofrum.com [cit. 2020-05-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-05-12. (anglicky) 
  4. Rum Natural Nature Reserve [online]. Scottish Natural Heritage [cit. 2020-05-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Lochaber’s three National Nature Reserves [online]. Geopark Lochaber [cit. 2020-05-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-10-14. 
  6. Timetables & fares: Small Isles: Mallaig - Eigg - Muck - Rum - Canna [online]. Caledonian MacBrayne [cit. 2020-05-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Seznam. Trasa [online]. mapy.cz [cit. 2020-05-17]. Dostupné online. 
  8. The Cuillin (Rum) [online]. [cit. 2020-05-17]. Převzato z publikace Ralpha Storera: 100 Best Routes on Scottish Mountains. Dostupné v archivu. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]