Arbatskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arbatskaja
Pentagonální budova vestubulu stanice Arbatskaja na Filjovské lince metra
Pentagonální budova vestubulu stanice Arbatskaja na Filjovské lince metra
StátRusko
MěstoMoskva a Krasnogorsk Urban Settlement
Vznik5. dubna 1953
LinkyArbatsko-Pokrovskaja
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Kód památky7732735000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nástupiště stanice, Filjovskaja

Arbatskaja (rusky Арбатская) je stanice moskevského metra na Arbatsko-Pokrovské a Filjovské lince. Rozkládá se pod ulicí Arbat v centru města.

Nástupiště na Arbatsko-Pokrovské lince[editovat | editovat zdroj]

Arbatskaja je podzemní, ražená, přestupní stanice. Je součástí nejstaršího úseku třetí linky; otevřena byla 5. dubna 1953. Nahradila starší stanici z 30. let, která byla roku 1941 poničena bombou; nyní patří starší nástupiště Filjovské lince.

Arbatskaja je jedna z nejznámějších stanic moskevského metra. Nachází se 40 m hluboko pod zemí, její nástupiště je jedno z nejdelších v celé sítí metra; měří 250 m. Pilíře stanice plynule přecházejí v klenbu všech tří lodí. Ta není jako u ostatních stanic kruhová, ale elipsovitá. Stěny jsou omítnuté, s různými pseudobarokními ornamenty; stěny za nástupištěm jsou pak obloženy dlaždicemi. Osvětlení zajišťují lustry, které jsou umístěné v střední lodi ve dvou, a v bočních po jedné řadě.

Ze stanice vede jeden přímý výstup do povrchového vestibulu. Ten prošel rekonstrukcí; mezi 18. květnem 2006 a 3. zářím 2007 byl uzavřen[1], vyměněny byly i původní eskalátory, staré více než 50 let.[2] Přestup je možný do stanic Biblioteka imeni Lenina, Aleksandrovskij sad a Borovickaja. Není však umožněn přestup na nástupiště Arbatské na Filjovské lince, což dodnes mate mnoho cestujících.

Nástupiště na Filjovské lince[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tato stanice je nejstarší, zprovozněna byla již roku 1935 jako jedna z prvních a je tedy nejstarší na celé lince. Původně byla součástí Sokolničeské linky, od níž byla oddělena a přidělena k lince Arbatsko-Pokrovské. Za druhé světové války při bombardování Moskvy byla poničena německou bombou. V dobách vrcholu stalinismu byla uzavřena a vzniklo nové nástupiště, ražené a hluboko pod zemí, později došlo však k jejímu opětovnému otevření; od této doby je to východní konečná Filjovské linky. S novou částí není propojena.

Popis nástupiště a vestibulu[editovat | editovat zdroj]

Nástupiště je ostrovní, hloubené, podpírané dvěma řadami sloupů. Ty jsou obložené růžovým mramorem, obklad stěn za kolejemi tvoří dlaždice. Vzhled a ztvárnění se podobá stanici Park Kultury, a některým jiným stanicím v Berlíně. Má jeden výstup, vyvedený do velkého povrchového vestibulu originální pětiboké konstrukce (vestibul má zhruba čtvercový půdorys, se čtyřmi zaoblenými stěnami, v současné době natřenými červenou barvou, díky čemuž je dobře rozpoznatelný). Plánuje se však vybudovat druhý výstup, zhruba v horizontu roku 2008. Zatím však nebyly ujasněné plány, jak by měl výstup zhruba vypadat.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Informace o rekonstrukci na stránkách provozovatele metra (rusky). www.mosmetro.ru [online]. [cit. 2007-09-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-09-30. 
  2. a b Reportáž o otevření zrekonstruovaného vestibulu i eskalátorových tunelů

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Ščjolkovskaja Metro v MoskvěArbatsko-Pokrovskaja směr Pjatnickoje šosse
Ploščaď Revoljucii Arbatskaja Smolenskaja
ŠčjolkovskajaPervomajskajaIzmajlovskajaPartizanskaja SemjonovskajaElektrozavodskaja BaumanskajaKurskaja Ploščaď Revoljucii Arbatskaja SmolenskajaKijevskaja Park Pobědy Slavjanskij bulvarKuncevskaja MolodjožnajaKrylatskojeStrogino MjakininoVolokolamskajaMitinoPjatnickoje šosse
← směr Kuncevskaja Metro v MoskvěFiljovskaja směr Aleksandrovskij sad
Smolenskaja Arbatskaja Aleksandrovskij sad
Kuncevskaja PioněrskajaFiljovskij parkBagrationovskajaFiliKutuzovskaja StudenčeskajaKijevskaja (větev) SmolenskajaArbatskajaAleksandrovskij sad