Arabové v Brazílii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Beirute, arabsko-brazilský sandwich.[1]

Arabové tvoří v Brazílii menšinu, která čítá okolo 12 000 000 osob (asi 6,5 % populace).[2] Její příslušníci se hlásí ke křesťanství i islámu.

Císař Petr II. Brazilský po své návštěvě Levanty v roce 1880 zahájil projekt osidlování své země přistěhovalci z Osmanské říše, zejména z Libanonu, částečně také Sýrie a Palestiny. Většinu příchozích tvořili Arabští křesťané, jejichž motivem byla chudoba i náboženské pronásledování. Usadili se převážně ve státě São Paulo, zabývali se nejčastěji provozováním kaváren či drobných obchodů, část se vydala do Amazonie, která na konci 19. století bohatla díky kaučuku.[3] Většina z nich se rychle integrovala do brazilské společnosti, časté byly smíšené sňatky, potomci imigrantů zpravidla hovoří portugalsky lépe než arabsky.[4] Jejich vliv se projevuje v brazilské hudbě, v jazyce (například výraz pro hlávkový salát alface) i v kuchyni: v Brazílii jsou populární pokrmy jako sfiha, hummus, kibbeh nebo tzv. bejrútský sendvič. Existuje Arabskobrazilská obchodní komora, udržující kontakty se státy Blízkého východu.[5] V Brazílii žije podle odhadů okolo sedmi milionů lidí libanonského původu, dvakrát více než v mateřské zemi.[6]

Brazilci arabského původu[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Como surgiram os sanduíches beirute, americano e cheeseburger? [online]. Mundoestranho.abril.com.br, 16 May 2011 [cit. 2015-12-26]. Dostupné online. (portugalsky) 
  2. BRAZZIL Magazine. www.brazzil.com [online]. [cit. 2016-06-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  3. Revue Europeéne des Migrations Interantionales 18/2002
  4. The Washington Times, 11. července 2005
  5. MENA Herald, 16. března 2016
  6. Executive Magazine, 3. července 2014

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]