Anselm Leo Polák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anselm Leo Polák
Narození8. dubna 1883
Dolní Životice
Úmrtí17. října 1942 (ve věku 59 let)
Koncentrační tábor Jasenovac, Chorvatsko
Národnostčeská
Povoláníkněz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anselm Leo Polák (8. dubna 1883 Dolní Životice17. října 1942 koncentrační tábor Jasenovac, Chorvatsko) byl katolický kněz a člen Německého řádu, mučedník nacistické totality

Život[editovat | editovat zdroj]

Leo Polák se narodil 8. dubna 1883 v Dolních Životicích na Opavsku Aloisovi a Petronile Polákovým jako druhý syn ze dvanácti dětí. Rozhodl se pro kněžství v řeholním společenství Německého řádu, v roce 1904 vstoupil do noviciátu, o rok později dne 14. září 1905 složil první sliby a přijal řeholní jméno Anselm. Následně pokračoval v řeholní a kněžské formaci. Nejprve v letech 1905–1908 studoval teologii v Brixenu, pak v letech 1908–1910 v Lublani. Zde ve středu 22. září 1909 složil věčné sliby a také byl ve čtvrtek 14. července 1910 vysvěcen na kněze, v úterý 19. července 1910 sloužil v Opavě primiční mši svatou.

Jako člen Německého řádu podléhal obedienci velmistra. Ten poslal mladého kněze české národnosti do slovanského prostředí – do Slovinska, kde Německý řád vykonával mezi Slovinci ve svěřených farnostech  lublaňské diecéze duchovní správu. P. Polák nejprve devět let působil jako kaplan: jeden rok ve farnosti sv. Petra v městečku Črnomelj v jihovýchodním Slovinsku, následující rok ve farnosti sv. Jakuba v Ormoži na východě Slovinska na hranicích s Chorvatskem v Dolním Štýrsku a dalších sedm let cca 10 km od svého prvního působiště v jihovýchodním Slovinsku, a to ve farnosti sv. Štěpána v obci Semič.

V roce 1919 se vrátil zpět na východ Slovinska do ormožského okresu, kde byl jmenován duchovním správcem v obci Miklavže pri Ormožu. V této malé zemědělské a vinařské vesnici prožil jako farář 22 let svého života.

Jako duchovní správce farního společenství křtil, zpovídal, sloužil mše svaté, oddával, zaopatřoval nemocné a staré a také pohřbíval. Ve farnosti rozvíjel úctu k Nejsvětějšímu Srdci Páně a k Neposkvrněnému Srdci Panny Marie, prohluboval v jemu svěřených duších eucharistickou zbožnost skrze časté a stavovské svaté přijímání. Velmi dbal na krásu liturgie a své farníky zapojoval, ba přímo vtahoval do jejího spoluprožívání ať už sborovým nebo lidovým zpěvem. V roce 1934 organizoval ve své farnosti také lidové misie.

V blízkosti kostela sv. Mikuláše nechal postavit komunitní centrum a vytvořil tak prostor pro společenský život v obci. Kromě jiného zde zřídil knihovnu a také tu probíhaly zkoušky nejen chrámového sboru, ale také tamburašského souboru, k jehož vzniku dal zakládající ideový i materiální impuls.

Vše se změnilo s útokem Německa a jeho spojenců na Jugoslávii dne 6. dubna 1941. Po kapitulaci Jugoslávie byla část území dnešního Slovinska přičleněna do Německé říše a nová vládnoucí moc začala germanizaci místních obyvatel. Slovinští kněží působící mezi slovinským obyvatelstvem se uchýlili na území nově vzniklého Chorvatského státu. Dne 21. srpna tak učinil i P. Anselm Polak. Uchýlil se do Chorvatska do Velikeho Trgovisca a později – když začalo zatýkání slovinských kněží i na chorvatské straně – odešel a ukryl se v klášteře františkánů ve Varaždinu. Informace o jeho přítomnosti se dostala na veřejnost a on byl 6. září 1942 zatčen na ulici. Spolu s pěti zatčenými slovinskými kněžími a dalšími vězni byl deportován do koncentračního tábora Jasenovac, nacházejícího se cca 160 km jižně na bosensko-chorvatské hranici na levém břehu řeky Sávy. Transport dorazil na určené místo 20. září 1942. V krutých podmínkách tohoto tábora strávil necelé čtyři týdny. Dne 17. října 1942 byl 59letý kněz P. Anselm odveden z koncentračního tábora a spolu s čtyřmi kněžími a dalšími vězni byl na břehu řeky Sávy zavražděn.

Pamětní deska[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LARISCH, Jan. Výstava Svědkové lidskosti a 80. výročí mučednické smrti kněží z Opavska. [s.l.], 2020.
  • LARISCH, Jan. P. Anselm Leo Polák, OT. In: Okno do života ostravsko-opavské diecéze. Ostrava, 2022, 10, s. 19.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]