Anna Lewandowska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anna Lewandowska
Narození7. září 1988 (35 let)
Lodž
Alma materAkademia Wychowania Fizycznego w Warszawie
Povoláníkaratistka
ChoťRobert Lewandowski (od 2013)
DětiKlara (ur. 2017) Laura (ur. 2020)
Webhttps://hpba.pl/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anna Maria Lewandowska, rozená Stachurska (* 7. září 1988, Lodž, Polsko) je polská sportovkyně, podnikatelka, koučka, osobní trenérka, dietoložka, televizní moderátorka a mediální osobnost, reprezentantka Polska v tradičním karate, mnohonásobná medailistka z mistrovství světa, Evropy a Polska v karate, v rámci World Fudokan Federation (WFF). Předsedkyně Polské speciální olympiády. Manželka fotbalisty Roberta Lewandowského se kterým má dvě dcery, Klaru a Lauru.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 7. září 1988 v Lodži[1] Marii (kostýmní výtvarnice a externí producentka TVP)[2] a Bogdanovi (kameraman) Stachurským[3]. Má o dva roky mladšího bratra Piotra, absolventa Akademie výtvarných umění ve Varšavě[4]. Se svým otcem, který opustil rodinu v roce 2000, neudržuje kontakt[5].

Její pra-pra-prababička byla Stanisława Leszczyńska Boží služebnice, porodní asistentka v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Ve 13 letech nastoupila do KK Pruszków, kde začala trénovat karate pod dohledem trenéra Jerzyho Szcząchora[6]. Pro karate se rozhodla mimo jiné díky svému strýci Pawlovi Krzywańskému (několikanásobný medailista z mezinárodních soutěží) a jeho dceři - Katarzyně, která byla světovou, evropskou a polskou šampionkou v kata jednotlivců[7].

První medaili získala v roce 2005 na polském šampionátu v kumite jednotlivců v juniorské kategorii, kde obsadila druhé místo. O rok později získala bronzovou medaili na ME 2006 v kategorii kadetů. O tři roky později získala zlatou medaili na evropském mistrovství v seniorské kategorii. V roce 2008 získala za tým bronzovou medaili na mistrovství světa. ME 2011 ukončila s bronzovou medailí v soutěži „fuku-go“. O rok později získala v týmové „kata“ druhé místo na mistrovství světa a na polském mistrovství získala zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Výkon na mistrovství Evropy v roce 2013 přidal k jejím úspěchům zlatou medaili ve smíšené dvojici a stříbro za individuální výkon. V roce 2014 získala Lewandowska bronz na polském šampionátu a svou kariéru ukončila s bronzovou medailí na světovém mistrovství v soutěži „ko-go kumite“. Během své sportovní kariéry získala celkem 38 medailí na polském, evropském a světovém šampionátu Světové federace karate WFF.[8]. Vystudovala Akademii tělesné výchovy ve Varšavě.

Sportovní a výživové projekty[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2013 vede blog Healthy Plan by Ann, kde se svým týmem poskytuje výživové a sportovní poradenství[9]. Dne 22. října 2014 vydala Lewandowska svou první knihu „Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską“, ve které vybízí čtenáře, aby změnili své stravovací návyky a uvedla své vlastní recepty a cvičební sestavy[10]. V roce 2015 vydala rozšířené vydání této knihy a dvě DVD s cvičením: „Trening Karate Cardio” a „Trening Karate Cardio Military“[11][12][13]. V dubnu 2016 se na trhu objevilo další tréninkové DVD - „7 treningów po 15 minut“[14]. V červnu téhož roku se v knihkupectvích objevila kniha „Zdrowe gotowanie by Ann“, jejíž rozšířená verze vyšla o tři měsíce později[15][16]. V roce 2017 vydala DVD s cvičeními pro těhotné ženy „Healthy Mom By Ann“ a knihu „Healthy mama. Poradnik zdrowej mamy “[17][18].

V srpnu 2016 byla oficiálně představena jako předsedkyně Polské speciální olympiády[19]. Hlavním úkolem této organizace je zajistit sportovní tréninky a soutěže pro osoby s mentálním postižením, podporovat účastníky a jejich rodiny[20].

V roce 2016 vytvořila značku Foods by Ann, která se zaměřuje na výrobu zdravých potravin, tj. energetických tyčinek[21]. Později se produkty rozšířily o potravinové doplňky, smoothie, müsli, organická másla a oleje, a také o kuchyňské a sportovní doplňky[22].

V březnu 2018 spustila aplikaci Diet & Training by Ann dostupnou pro smartphony iOS a Android , ve které jsou videa s tréninkovými plány a rozepsanou dietní stravou podle filozofie v souladu s blogem Healthy Plan by Ann. Je také majitelkou značky Baby by Ann.

Další aktivity[editovat | editovat zdroj]

V březnu 2019 moderovala seriál „Bojová umění“ vysílaného v rámci ranního programu Dzień dobry TVN. Od roku 2019 vlastní také kosmetickou značku Phlov.

Soukromý život[editovat | editovat zdroj]

V roce 2007 se během sportovního integračního tábora seznámila s Robertem Lewandowskim, tehdejším fotbalistou Znicz Pruszków[23][24]. O několik měsíců později se z nich stal pár. Po roce se Lewandowski kvůli změně klubu musel přestěhovat do Poznaně. V roce 2010 se už společně přestěhovali do Dortmundu[25]. V červnu 2011 se zasnoubili na dovolené na Maledivách[26] a 22. června 2013 se vzali v Serocku poblíž Varšavy[27]. Mají dvě dcery, Klaru (nar. 4. května 2017)[28] a Lauru (nar. 6. května 2020)[29].

V roce 2019 se společně s Robertem umístili na 88. místě v seznamu nejbohatších Poláků podle časopisu „Wprost“.

Charita[editovat | editovat zdroj]

Spolu se svým manželem Robertem se angažuje v charitativních akcích[30][31]. Pomohli také mnoha těžce nemocným dětem. V roce 2016 Anna věnovala veškerý příjem z tréninku pro 500 lidí Domu pro svobodné ženy a matky s dětmi v Gdaňsku-Wrzeszczi[32]. 21. března 2020 manželé Lewandowští na svém Instagramu oznámili, že vyčlení 1 milion EUR na boj proti koronaviru. Lewandowska také darovala 5 000 porcí personálu Vojenského institutu medicíny ve Varšavě bojujícího s covidem-19.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anna Lewandowska (ur. 1988) na polské Wikipedii.

  1. O autorze: Anna Lewandowska – lubimyczytac.pl
  2. Cała rodzina Lewandowskich! Maria Stachurska – party.pl
  3. Cała rodzina Lewandowskich! Bogdan Stachurski – party.pl
  4. Cała rodzina Lewandowskich! Piotr Stachurski – party.pl
  5. Lewandowska gorzko o ojcu: pogubiłam się w rozpaczy – fakt.pl
  6. Pani Anna Stachurska będzie Panią Lewandowską – sport.onet.pl
  7. Anna Stachurska – narzeczona Roberta Lewandowskiego. Kobieta, której lepiej nie wchodzić w drogę – natemat.pl
  8. Anna Lewandowska – hpba.pl
  9. Anna Stachurska: żona Roberta Lewandowskiego prowadzi BLOGA SPORTOWEGO! – eska.pl
  10. Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską – empik.com
  11. Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską. Porady – ćwiczenia – przepisy – motywacja – empik.com
  12. Anna Lewandowska: Trening Karate Cardio – empik.com
  13. Anna Lewandowska: Trening Karate Cardio Military – empik.com
  14. Anna Lewandowska: 7 treningów po 15 minut – empik.com
  15. Zdrowe gotowanie by Ann – empik.com
  16. Zdrowe gotowanie by Ann wersja druga – empik.com
  17. Healthy Mom By Ann – empik.com
  18. Healthy mama. Poradnik zdrowej mamy – empik.com
  19. ANNA LEWANDOWSKA NOWĄ PREZES OLIMPIAD SPECJALNYCH – przegladsportowy.pl. www.przegladsportowy.pl [online]. [cit. 2020-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-01-12. 
  20. Olimpiady Specjalne: Kim jesteśmy? – olimpiadyspecjalne.pl
  21. Anna Lewandowska będzie sprzedawać zdrowe batony! – cosmopolitan.pl. www.cosmopolitan.pl [online]. [cit. 2020-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  22. Foods by Ann – foodsbyann.com
  23. Robert Lewandowski zakochał się na Mazurach – historia miłości Anny Stachurskiej i Lewego – sport.se.pl. sport.se.pl [online]. [cit. 2020-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  24. Robert Lewandowski i żona Anna Stachurska: jak się poznali? – polskatimes.pl
  25. Piękna historia Anny i Roberta Lewandowskich – sportowefakty.wp.pl
  26. Piękna historia Anny i Roberta Lewandowskich – sportowefakty.wp.pl
  27. LEWANDOWSKI JUŻ ŻONATY! – przegladsportowy.pl. www.przegladsportowy.pl [online]. [cit. 2020-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-01-11. 
  28. ANNA LEWANDOWSKA URODZIŁA! ROBERT LEWANDOWSKI ZOSTAŁ OJCEM – plejada.pl
  29. Robert Lewandowski. Dostupné online. 
  30. Lewandowscy przekazali ponad milion złotych na cele charytatywne – sportowefakty.wp.pl
  31. Lewandowscy oszukani. Wydali oświadczenie w tej sprawie – fakt.pl
  32. Anna Lewandowska przekazała zarobek na cel charytatywny – zczuba.sport.pl

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]