Anna Coleman Ladd

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Anna Coleman Watts Ladd)
Anna Coleman Ladd
Narození15. července 1878
Filadelfie
USAUSA USA
Úmrtí3. června 1939 (ve věku 60 let)
Boston
USAUSA USA
Povoláníumělkyně a sochařka
Manžel(ka)Maynard Ladd
Oceněnírytíř Řádu čestné legie (1932)
Řád svatého Sávy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Anna Ladd pracuje na masce s vojákem, který byl zraněn v obličeji
Socha Triton Babies v Bostonském parku

Anna Coleman Watts Ladd (15. července 1878 Filadelfie3. června 1939 Boston) byla americká umělkyně a sochařka, která během první světové války pomáhala zlepšením vzhledu vojákům, kteří byli znetvořeni.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se ve Filadelfii, ale vzdělání získala v Evropě, kde studovala sochařství v Paříži a Římě. V roce 1905 se přestěhovala do Bostonu, kde se provdala za lékaře Maynarda Ladda. V roce 1917 se Ladd společně se svým manželem přestěhovala do Francie, kde se seznámila se sochařem Francisem Derwentem Woodem z pařížského Oddělení masek pro znetvořené obličeje. Wood založil studio Tin Noses Shop, aby poskytl kosmetické masky pro vojáky, kteří byli v první světové válce znetvořeni v obličeji, a kterým již tehdejší lékaři nebyli schopni více pomoci. Posléze si Coleman Ladd otevřela pod Americkým Červeným křížem vlastní maskové studio Studio for Portrait-Masks. Za dobu své činnosti vyrobila téměř stovku masek. Po konci války přestal Červený kříž její činnost dotovat, studio bylo zavřeno a Anna se vrátila do Bostonu, kde pokračovala ve své umělecké tvorbě. V roce 1936 odešla Ladd se svým manželem do Kalifornie, kde v roce 1939 zemřela.

Práce[editovat | editovat zdroj]

Anna udělala vojákovi odlitek znetvořené tváře z hlíny nebo plastelíny. Tato forma byla potom použita pro výrobu protézy z extrémně tenké galvanizované mědi. Protéza byla poté natřena smaltem, který připomínal tón pleti. Ladd použila skutečné vlasy, aby vytvořila řasy, obočí a knír. Protéza byla připevněna k obličeji tenkými strunami nebo brýlemi. V roce 1932 byla za svoji práci oceněna Řádem čestné legie, nejvyšším francouzským státním vyznamenáním. Její socha Triton Babies je součástí fontány v Bostonském parku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anna Coleman Ladd na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]