Anna von Bayern

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Anna Bavorská (1978))
Anna von Bayern
Portrét
Na snímku z roku 2019
Úplné jménoněmecky: Anna-Natascha Monique Marita Thérèse Prinzessin von Bayern
Narození15. února 1978 (46 let)
Mnichov, NěmeckoNěmecko Německo
Sňatek6. srpna 2005
ManželPrinc Manuel Bavorský
PotomciPrinc Leopold
Princezna Alva
Princ Gabriel
RodSaynsko-Wittgensteinsko-Berleburgští
OtecKníže Ludvík Ferdinand ze Sayn-Wittgenstein-Berleburgu
MatkaHraběnka Ivona Wachtmeister z Johannishus
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Princezna Anna a její manžel na svatbě Viktorie Švédské a Daniela Westlinga

Princezna Anna Bavorská (německy: Anna-Natascha Prinzessin von Bayern; rozená princezna Anna-Natascha zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg; * 15. března 1978, Mnichov, Německo), profesionálně známá jako Anna von Bayern, je německá novinářka a spisovatelka,[1] která od roku 2020 působí jako výkonná ředitelka pro podnikové záležitosti ve společnosti Coty Inc.[2] Od narození je členkou rodu Saynsko-Wittgensteinsko-Berleburských a v roce 2005 se díky sňatku s princem Manuelem Bavorským stala členkou rodu Wittelsbachů.[3]

Mládí a vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Mnichově v roce 1978 jako princezna Anna zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Je dcerou knížete Ludvíka Ferdinanda ze Sayn-Wittgenstein-Berleburgu a hraběnky Ivony Wachtmeister af Johannishus. Má tři sourozence, včetně herce prince Augusta Fredrika zu Sayn-Wittgenstein-Berleburgu.

Její prarodiče z otcovy strany byli kníže Ludwig Ferdinand ze Sayn-Wittgenstein-Berleburgu a kněžna Friederike Juliane ze Salm-Horstmaru. Je pravnučkou Richarda, 4. knížete ze Sayn-Wittgenstein-Berleburgu a kněžny Madeleine z Löwenstein-Wertheim-Freudenbergu.

Vystudovala historii a politiku na Stanfordově univerzitě a získala magisterský titul v oboru kreativní psaní na Východoanglické univerzitě.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Von Bayern začala svou kariéru ve společnosti Publicis v Paříži. Navštěvovala žurnalistickou školu na Axel Springer Academy v Berlíně. Byla členkou Federální tiskové konference. Pracovala jako politická korespondentka pro Bild am Sonntag, předtím psala pro Die Welt.[4]

V roce 2010 napsala biografii Karla-Theodora zu Guttenberga. V březnu 2014 vydala svou druhou knihu s názvem Nyní ještě více! o politikovi Wolfgangu Bosbachovi, který v té době trpěl rakovinou.[5][6]

Další aktivity[editovat | editovat zdroj]

Manželství[editovat | editovat zdroj]

Dne 6. srpna 2005 se provdala za prince Manuela Bavorského, staršího syna prince Leopolda Bavorského a Ursuly Möhlenkampové. Svatba se konala ve Stigtomtě a Bärbo, malých vesnicích poblíž Nyköpingu ve Švédsku. Zúčastnilo se jí více než 300 hostů, včetně krále Karla XVI. Gustava Švédského, královny Silvie Švédské a jejich dcer, princezen Viktorie a Madeleine.[4]

Pár má spolu tři děti:

  • Princ Leopold Maria Bengt Karel Manuel Bavorský (* 13. června 2007)
  • Princezna Alva Manuel Maria Petra Ivona Bavorská (* 5. ledna 2010)
  • Princ Gabriel Maria Abrahám Ludvík Teodor Bavorský (* 11. listopadu 2014)[3]

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anna von Bayern na anglické Wikipedii.

  1. RADIO, Sveriges. Anna von Bayern - Sommar & Vinter i P1. sverigesradio.se [online]. [cit. 2022-03-10]. Dostupné online. (švédsky) 
  2. Anna von Bayern | coty.com. www.coty.com [online]. [cit. 2022-03-10]. Dostupné online. 
  3. a b Sie erwarten ihr viertes Kind. gala.de [online]. [cit. 2022-03-10]. Dostupné online. (německy) 
  4. a b "Die Leute achten darauf, ob man sich etwas herausnimmt". gala.de [online]. [cit. 2022-03-10]. Dostupné online. (německy) 
  5. REGIERUNGSFORSCHUNG. Anna von Bayern: Wolfgang Bosbach – Jetzt erst recht! Die Biografie. › Regierungsforschung. regierungsforschung.de [online]. [cit. 2022-03-10]. Dostupné online. (německy) 
  6. MORAWIETZ, Waltraud. Buch über Bosbach: „Er ist Politiker aus Leidenschaft“. DIE WELT. 2014-04-07. Dostupné online [cit. 2022-03-10]. (německy) 
  7. Deutsch-Schwedische Vereinigung e.V.. www.d-s-v-m.de [online]. [cit. 2022-03-10]. Dostupné online. 
  8. Members | International Council Museum Berggruen Berlin. www.icmuseumberggruen.de [online]. [cit. 2022-03-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]