Anita Carter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anita Carter
Základní informace
Rodné jménoIna Anita Carter
Jinak zvanáAnita Carter
Narození31. března 1933
Maces Spring USAUSA USA
Úmrtí29. července 1999 (ve věku 66 let)
Hendersonville USAUSA USA
Příčina úmrtírevmatoidní artritida
Místo pohřbeníHendersonville Memory Gardens
ŽánryFolk, Country
Povolánízpěvačka
Nástrojehlas
VydavateléRCA Records
Apex Records
RodičeEzra Carter a Maybelle Carter
PříbuzníHelen Carter a June Carter Cash (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ina Anita Carter (31. března 193329. července 1999) byla všestranná americká zpěvačka, která experimentovala s několika různými druhy hudby a zpívala se svými sestrami Helen Carter a June Carter Cash jako The Carter Sisters. Trio se v roce 1950 zúčastnilo rozhlasové přehlídky Grand Ole Opry v roce 1950 (Anitě bylo 17 let), uvádělo show Elvise Presleyho a připojilo se k The Johnny Cash Show v roce 1971. Jako sólová umělkyně i s Carter Family nahrávala pro mnoho značek včetně RCA Victor, Cadence, Columbia, Audiograph, United Artists, Liberty a Capitol.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Maces Spring v Virginii jako nejmladší dcera otce Ezra a matky Maybelle Carterových. V roce 1951 se umístila v Top Ten na 2. místě s písní Down The Trail of Achin 'Hearts s Hankem Snowem a na 4. místě s Blue Bird Island.[1] V roce 1968 s písní I Got You s Waylonem Jenningem obsadila 4. místo v Top Ten. Ostatní sólová alba byla také úspěšná. V 60. letech natočila dvě folková alba.

V roce 1962 natočila skladbu napsanou sestrou June a Merle Kilgore nazvanou Love's Ring of Fire. Po vyslechnutí nahrávky se jejímu budoucímu švagrovi Johnnymu Cashovi údajně zdálo, že v ní slyší mexickou dechovku, a řekl Anitě, že pokud její píseň nebude za posledních pět nebo šest měsíců hit, nahraje ji sám „tak, jak to cítím“. Poté, co se písni nepodařilo uspět, v březnu 1963 ji Cash nahrál jako Ring Of Fire s dechovou sekcí a Carter Sisters (spolu s matkou Maybelle). Revidovaná skladba získala širokou mezinárodní popularitu a stala se jedním z největších hitů jeho kariéry. Objevila se na Večerní hodině Kate Smith, aktuálně na YouTube, v duetu s Hankem Williamsem, o své píseň I Can not Help It (If I'm Still in Love with You).

Manželství[editovat | editovat zdroj]

Anita Carter si v roce 1950 vzala houslistu Dalea Pottera (později se rozvedli), v roce 1953 studiového hudebníka Dona Davise (rozvedli se a pak se znovu vzali), a v roce 1974 Boba Woottona, sólového kytaristu Cashovy skupiny The Tennessee Three (později se rozvedli). Měla dvě děti, Lorrie Frances a Jaye Davise.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Carterová trpěla již řadu let revmatoidní artritidou a léky, které kvůli ní užívala, jí vážně poškodily pankreas, ledviny a játra. Zemřela 29. července 1999, ve věku 66 let,[2] rok po nejstarší sestře Helen a čtyři roky před prostřední sestrou June. Byla v hospicové péči v domě Johnnyho a June Carter Cash v Hendersonvillu v Tennessee. Její hrob je v Hendersonville Memory Gardens v Hendersonvillu v Tennessee.

Singly mimo Carter Family[editovat | editovat zdroj]

Rok Titul Vydavatel Pozice v žebříčku Popis
1951 Bluebird Island RCA Victor 4 duet s Hank Snow
1951 Down the Trail of Aching Hearts RCA Victor 2 duet s Hank Snow
1955 Pledging my Love RCA Victor ?? jako část 'Nita, Rita & Ruby
1966 I'm Gonna Leave You RCA Victor 44
1967 Love Me Now While I Am Living RCA Victor 61
1968 I Got You RCA Victor 4 duet s Waylon Jennings
1968 To Be a Child Again RCA Victor 65
1969 Coming of the Roads United Artists 50 duet s Johnny Darrell
1971 Tulsa County Capitol 41
1971 Whole Lotta Lovin Capitol 61

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anita Carter na anglické Wikipedii.

  1. Anita Carter. Discogs [online]. [cit. 2020-03-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Stránka Anity Carter http://elvispelvis.com/anitacarter.htm Archivováno 25. 8. 2018 na Wayback Machine. Knihovna zesnulých muzikantů (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]