Anibal Acevedo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aníbal Santiago Acevedo
Osobní informace
Datum narození28. dubna 1971 (52 let)
Místo narozeníSan Juan
ObčanstvíPortorikoPortoriko Portoriko
Výška176
Hmotnost67
Sportovní informace
Sportbox
Váhová kategoriewelterová, lehká střední váha
Účast na LOHLOH 1992
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Box na letních olympijských hrách
bronz 1992 Barcelona lehká střední váha
Panamerické hry
bronz 1991 Havana welterová váha

Aníbal Santiago Acevedo (* 28. dubna 1971, San Juan) je bývalý portorický amatérský a profesionální boxer welterové a lehké střední váhy, držitel bronzové olympijské medaile z Letních olympijských her 1992 v Barceloně.

Počátky kariéry[editovat | editovat zdroj]

Jeho kariéra začala roku 1989 titulem na juniorském mistrovství světa v lehké váze (do 60 kg) po těsném vítězství nad Američanem Shane Mosleym (28:27). Následujícího roku se zúčastnil Her dobré vůle, kde však prohrál v 1. kole r.s.c. Až poslední dva roky v amatérském ringu konečně přinesly výraznější úspěchy. Na Panamerických hrách 1991 v Havaně zvítězil ve čtvrtfinále nad Kubáncem Candelariem Duvergelem, ale v semifinále prohrál s Mexičanem Edgarem Ruizem, což mu přineslo bronzovou medaili. Na následujícím mistrovství světa v Sydney skončil ve čtvrtfinále, když ho porazil ve welterové váze Konstantin Cziu, tehdy ještě reprezentant Sovětského svazu (později odešel do Austrálie).

Aníbal Acevedo na LOH 1992[editovat | editovat zdroj]

V roce 1992 Acevedo vyhrál v Santo Domingu kvalifikační turnaj pro olympijské hry a v olympijském turnaji 1992 nastoupil ve lehké střední váze. Účastnilo se ho 30 borců, Acevedo dostal za soupeře Harryho Simona z Namibie a měl s ním dost práce (vítězství 13:11). Mnohem menší odpor kladl ve 2. kole Australan Stefen Scriggins (vítězství 16:3). Čtvrtfinálovým soupeřem byl Francisc Vaştag z Rumunska, i jeho porazil poměrně snadno 20:9. Ztroskotal až v semifinále na Kubánci Juanu Hernándezovi Sierrovi v poměru 2:11. Společně s Arkhomem Chenglaiem z Thajska si z Barcelony odvezl bronzovou medaili.

Profesionální ring[editovat | editovat zdroj]

Acevedo odešel brzy po olympijských hrách do profesionálního ringu. V superwelterové váze se mu v něm příliš nevedlo. Několikrát oznámil konec kariéry a definitivně skončil v roce 2012, kdy už byl 14 let bez vítězství. Celkově v profiringu 13 x vyhrál (11 x k.o.) a devětkrát prohrál (5 x k.o.); až na jednu výjimku boxoval pouze s boxery z Karibiku a USA.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Aníbal Santiago Acevedo na německé Wikipedii a Boxing at the 1992 Summer Olympics – Welterweight na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]