Aliaksandr Yasinski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aliaksandr Yasinski
Základní informace
Narození21. července 1989 (34 let)
Baranavičy
Povoláníhudebník a hudební skladatel
Nástrojeakordeon a knoflíkový akordeon
Webwww.yasinski.eu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandr Yasinski (bělorusky Аляксандр Ясінскі Aljaksandr Jasinski, * 21. července 1989 Baranavičy) je běloruský hudebník a skladatel.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval konzervatoř v Minsku a poté Pražskou konzervatoř.[1] Žije a pracuje v České republice. Hraje na knoflíkový akordeon (bajan) s mezinárodním úspěchem. Vystupuje sólově i jako účastník různých projektů nejen v Evropě.

V 2007 se účastnil mezinárodním festivalu Yesou Expo v Yeosu v Jižní Koreji. Hrál sólově se Státním komorním orchestrem Běloruska, komorním orchestrem Gradus Ad Parnasum Běloruské státní akademie hudby, s orchestrem lidových nástrojů běloruské Academy of Music Talihavay, s komorní filharmonií v Praze, filharmonií v Hradci Králové či Státním komorním orchestrem v Žilině.

Kromě širokého repertoáru hudby pro bajan (klasické, jazzové, argentinského tanga, francouzského šansonu) je také autorem a interpretem vlastních písní. Byl účastníkem bělorusko-švédského souboru volné improvizace Morph, se kterým koncertoval v Bělorusku a Švédsku. Spolupracuje s mnoha českými hudebníky, např. zpěvačkou Radkou Fišarovou, Ivou Marešovou a skupinami Jelen či Gare. Je rovněž zakládajícím členem mezinárodního projektu Shum Davar,[2] hrajícího fúzi lidových písní a míchajícího tak hudební prvky klezmeru, romské, východoslovanské, balkánské a kavkazské hudby. Je autorem hudby pro dokumentární cyklus Země géniů a filmů První světová válka v produkci filmové společnosti New Wave Production.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Аляксандр Ясінскі na běloruské Wikipedii.

  1. Seznamte se: Aliaksandr Yasinski. OperaPlus [online]. 2018-04-11 [cit. 2019-01-13]. Dostupné online. 
  2. Shum Davar – Klezmer Gypsy Balkan Prague Music. Shum Davar [online]. [cit. 2019-01-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]