Al-Fárábího kazašská národní univerzita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Al-Farabího univerzita
Казахский государственный университет им. С.М.Кирова, Казахский государственный университет им. аль-Фараби, Казахский национальный университет им. аль-Фараби a Казахскі дзяржаўны ўніверсітэт імя С. М. Кірава
Datum založení1934
Počty akademiků
Studentů celkem20 000
Další informace
AdresaAlmaty, 050 040, Kazachstán
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíAsociace evropských univerzit a Univerzitní agentura frankofonie
www.kaznu.kz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Al-Fárábího kazašská národní univerzita (kazašsky: Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Äl-Farabi atyndağy Qazaq Ūlttyq Universitetı) je vysoká škola v kazachstánském městě Almaty. Od roku 1991 je pojmenována po středověkém učenci Al-Fárábím, jenž se na území Kazachstánu narodil, v minulosti nesla jméno Sergeje Mironoviče Kirova. V roce 2001 získala status národní univerzity.[1] Založena byla roku 1933, a je tak nejstarší univerzitou v zemi. Vznikla na základech starších Pedagogického institutu. Počet studentů se pohybuje okolo 20 tisíc. Domácí studenti platí školné. Škola je rozčleněna na šestnáct fakult, třemi nejstaršími jsou fakulty biologie, fyziky a matematiky. Kampus školy uprostřed Almaty se nazývá Kazgugrad.

Od začátku 21. století škola neustále stoupala v žebříčcích mezinárodního hodnocení kvality, například v žebříčku QS World University Rankings byla ještě v roce 2012 na 390. místě na světě, aby po setrvalém stoupání žebříčkem dosáhla roku 2023 svého dosavadního vrcholu v podobě pozice 150. nejkvalitnější univerzity na světě. Po změně metodiky v žebříčku pro rok 2024 sice poklesla na 230. místo, ale i tak udržela pozici nejkvalitnějšího vysokého učení ve Střední Asii a 44. nejkvalitnější univerzity v Asii.[2] V regionu, který QS pojmenovává jako "Rozvíjející se Evropa a Střední Asie", který zahrnuje střední Evropu (včetně Rakouska) i celé Rusko, je 16. nekvalitnější univerzitou.[3]

Ke známým absolventům školy patří například podnikatelka Gulžan Moldažanová, sovětský disident Olžas Sulejmenov nebo kazachstánský ministr zahraničních věcí Kajrat Abdrachmanov.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Al-Farabi Kazakh National University na anglické Wikipedii.

  1. Al-Farabi Kazakh National University. Times Higher Education (THE) [online]. 2021-11-13 [cit. 2023-09-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Al-Farabi Kazakh National University. Top Universities [online]. [cit. 2023-09-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. EECA University Rankings 2022. Top Universities [online]. [cit. 2023-09-02]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]