Adolf Mas Ginestà

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adolf Mas Ginestà
Narození1861
Solsona
Úmrtí1936 (ve věku 74–75 let)
Barcelona
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Fotografie budov poškozených během Tragického týdne, publikovaných v La Ilustració Catalana

Adolf Mas Ginestà (1860 nebo 1861, Solsona, Lérida1. prosince 1936, Barcelona) byl španělský modernistický fotograf.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Studoval právo a v roce 1886 se v Barceloně etabloval jako fotograf. Fotografickou práci vykonával v oblasti umění, architektury, archeologie a krajiny. Pracoval na zakázkách jak pro veřejnou správu, tak pro jednotlivce. V důsledku toho shromáždil velké množství negativů na skleněných deskách, které tvořily páteř fotografického archivu velkého významu, známý jako Arxiu Mas (Archiv Mas).[1]

Jeho fotografie tvoří rozsáhlou dokumentaci o modernismu, protože většina jeho prací se týká exteriérů a interiérů budov a uměleckých děl z tohoto uměleckého hnutí, ale také fotografoval pro umělce jako byli například Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Enric Sagnier, Rafael Masó i Valentí, Francesc Vidal i Jevelli, Alexandre de Riquer, Joaquim Vancells, Gaspar Homar o Joan Busquets i Jané a účastnil se také modernistických setkání v kavárně Els Quatre Gats.

Jedna z jeho nejznámějších zpráv byla podána v roce 1909 během tragického týdne v Barceloně.[2]

Udržoval také blízký vztah s biskupským muzeem Vich udržováním velkého přátelství s José Gudiolem, s nímž se v roce 1907 podílel na expedici Katalánského institutu do Pyrenejí, která zahájila vědecké studium katalánského románského umění.

Archiv Mas (Arxiu Mas)[editovat | editovat zdroj]

Nachází se v Amatllerově institutu hispánského umění a založil jej Adolf Mas v roce 1900 pro komerční účely. Obsahuje asi 350 000 negativů, umělecká díla z oblasti architektury, sochařství, malířství atd., převážná většina pochází z období modernismu. Tento archiv, který poskytl Pelai Mas Castañeda (1891–1954), Adolfův syn, měl již v roce 1935 sto tisíc negativů a v roce 1941 se stal součástí Amatllerova institutu hispánského umění. Tento archiv obsahuje fotografie od jiných fotografů, jako jsou Antoni Amatller a José Gudiol.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adolf Mas Ginestà na španělské Wikipedii.

  1. Castellanos P. [s.l.]: [s.n.] ISBN 84-7090-325-X. (1999). Diccionario histórico de la fotografía. Madrid: Ediciones Istmo. s. 149.. 
  2. López Mondéjar, P. [s.l.]: [s.n.] ISBN 8477826609. (1999). Historia de la fotografía en España (4ª edición). Barcelona: Lunwerg editores. s. 143.. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Giribet de Sebastián, Blanca (2014). Barcelona 1900-1917. Reportatges d'Adolf Mas. Viena Edicions.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]