Abundius a Abundantius

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Abundantius z Říma)
Svatí
Abundius a Abundantius
Mučedníci
Narození?
Úmrtíasi 304
Řím
Svátek16. září
Obdobípozdní Římská říše
Uctíván církvemiŘímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyjáhenské roucho, palmová ratolest
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Abundius a Abundantius byli křesťanští mučedníci, kteří byli popraveni během Diokleciánova pronásledování křesťanů. Jejich svátek se slaví 16. září.

Podle pasionálu byli během Diokleciánova pronásledování křesťanů kolem roku 304 v Římě zajati presbyter Abundius a jáhen Abundantius. Po zadržení byli mučení a následně odsouzeni k smrti. Zatímco v poutech byli vedeni na Via Flaminia, místo určené k popravě, potkali senátora Marciana, jehož mrtvý syn Jan byl vzkříšen modlitbami dvou Kristových učedníků.[1] Jan i Marcián přesvědčeni o pravdě křesťanské víry požádali o křest. Za to byli také odsouzeni a sťati společně s Abundiem a Abundantiem na 26. milníku Via Flaminia.[2] Zbožná křesťanka jménem Theodora, která se dozvěděla o popravě čtyř mučedníků, shromáždila jejich ostatky a pohřbila je na svém pozemku, při úpatí hory Soracte.[1]

I když popis z pasionálu vyvolal pochybnosti o pravdivosti některých údajů, archeologický průzkum provedený v katakombách poblíž obce Rignano Flaminio vedl k objevu pohřebiště, kde byl nalezen epigraf s textem: Abundio presbytero martyri sancto . dep. VII idus dec.[1] Archeologové se domnívájí, že se jedná o epitaf vůdce skupiny a je pravděpodobné, že kolem hrobek mučedníků vznikl hřbitov Rignano Flaminio. Svátek čtyř mučedníků se slaví 16. září, který je možná shodný s dnem jejich popravy.

V roce 1001, za vlády císaře Oty III., byly ostatky Theodory, Abundia a Abundantia přeneseny do kostela San Bartolomeo all'Isola, poté do kostela svatého Kosmy a Damiána v Římě a nakonec v roce 1583 do kostela Santissimo Nome di Gesù, kde byly umístěny pod hlavním oltářem. U oltáře sloužil mši jezuita sv. Alois Gonzaga. Relikvie Jana a Marciána byly přeneseny do katedrály Civita Castellana.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d MOTTIRONI, Sergio. Santi Abbondio, Abbondanzio, Marciano e Giovanni. Santiebeati.it [online]. Santi Beaty [cit. 2021-08-23]. Dostupné online. (italsky) 
  2. ABBEY, Saint Augustine's. The Book of Saints. [s.l.]: Aeterna Press Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]