Abraham Veliký z Kaškaru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Abraham Veliký z Kaškaru
Narození503
diocese of Kashkar
Úmrtí586 (ve věku 82–83 let)
Írán
Uctíván církvemiAsyrská církev Východu
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Možná hledáte: Abrahám Veliký z Kidunji, syrský světec.

Abraham Veliký z Kaškaru byl asyrský mnich, původce obnovy asyrského monasticismu v 6. století. Je učitelem a světcem asyrské církve Východu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Abraham se narodil v Kaškaru v Persii kolem roku 492 do chudé rodiny.[1] Odešel kázat evangelium do Al-Hirah, a potom se vydal poznat mnišský život v egyptském Scetisu.

Mnišství bylo v raném syrském a mezopotámském křesťanství velmi populární. Někteří zastávali názor, že pouze život v celibátu může vést ke spáse. Zpočátku byli všichni celibátní asketé poustevníci, ale asi v roce 350 Mar Awgin podle egyptského vzoru založil první cenobitský klášter v Mezopotámii na hoře Izla nad městem Nisibis. Brzy v zemi bylo mnoho klášterů.[2]

Avšak na synodě v Beth Lapat asyrská církev Východu rozhodla, že by se všichni mniši a jeptišky měli oženit. Očividně se tak rozhodli, aby se zalíbili zoroastrovským vládcům, kteří považovali rodinný život za posvátný. Rozhodnutí těžce oslabilo církev a bylo revidováno až v roce 553.

V roce 571 Abraham založil a začal řídit nový klášter na hoře Izla. Stal se z něho slavný klášter zvaný „Velký konvent“. Řehole (pravidla života v klášteře), kterou zavedl v roce 571, byla zveřejněna spolu s řeholí Dadiše, jeho nástupce (588-604).[3]

Abraham zemřel v roce 586.

Třetím opatem kláštera se stal jeho student Babai Veliký (551–628), který vystřídal Dadiše.[4] Abrahamův svátek se připomíná 6. pátek po Zjevení Páně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Abraham the Great of Kashkar na anglické Wikipedii.