Vádí Natrun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vádí Natrun
وادي النطرون
Základní informace
Délka toku40 km
SvětadílAfrika
Ústí
Protéká
EgyptEgypt Egypt
Úmoří, povodí
bezodtoká oblast
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vádí Natrun (arabsky وادي النطرون‎, anglicky Wadi El Natrun) je vádí, propadlina v Egyptě na severovýchodě Libyjské pouště západně od delty Nilu. Nachází se 24 metrů pod úrovní hladiny světového oceánu. Je přibližně 40 km dlouhé a 3 až 8 kilometrů široké. Vzniklo v tektonické trhlině, která byla prohloubená v minulosti říční erozí a deflací.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Ve vádí se nachází více než desítka nevelkých slaných jezer, jejichž voda obsahuje natron, NaHCO3. Natron se zde těžil již v dobách starověkého Egypta, neboť se používal k mumifikování zemřelých.

Mnišský život[editovat | editovat zdroj]

Vádí Natrun patří k nejstarším monastickým oblastem na světě. Dělí se na tři centra: Nitria (Nitrie), Kellia a Scetis[1]. V období od IV. do VII. století n. l. byla tato pouštní oblast vyhledávána egyptskými, palestinskými a syrskými křesťany, kteří se zde usazovali jako poustevníci, jejich život, kláštery a poutní cesty, jak je popsal např. Pallustius ve spisech Historia Lausiaca a Historia monachorum Aegypti měly zásadní význam pro formování evropského mnišství a pro poutní cesty. V některých jazycích, zejména slovanských, je od slova "poušť" odvozen výraz "poustevna" a "poustevník". Počet klášterů a křesťanských věřících v oblasti Vádí Natrun se výrazně snížil po roce 641, kdy byl Egypt dobyt Araby.

Některé poustevny a kláštery se zachovaly až do 21. století. Mezi dosud funkční kláštery patří:

Neobývané jsou následující kláštery:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Roger S. Bagnall a kolektiv: Egypt from Alexander to the early Christians, Káhira 2004, s. 108–114

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jill KAMIL: Coptic Egypt. The American University in Cairo Press 1987, s. 122-126; ISBN 977 424 242 4
  • Roger S. BAGNALL a kolektiv: Egypt from Alexander to the early Christians: An Archaeological and Historical Guide. Getty Publications, Los Angeles 2004, s. 108–112.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]