Aarhuská radnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aarhuská radnice
Základní informace
Slohfunkcionalismus
ArchitektiArne Jacobsen,
Erik Møller,
interiéry Hans Wegner
Výstavba1941
Poloha
AdresaRådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C a Park Alle 2, 8000 Aarhus C, Aarhus Kommune, DánskoDánsko Dánsko
UliceRådhuspladsen a Park Allé
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aarhuská radnice (dánsky Aarhus Rådhus) je radnice města Aarhus, které leží na východním pobřeží Jutského poloostrovaDánsku. Rozhodnutí o stavbě nové radnice bylo přijato na zasedání zastupitelstva v roce 1937. Nová budova byla slavnostně otevřena 2. června 1941 podle návrhu dánských architektů Arne Jacobsena a Erika Møllera. První návrhy nepočítaly s věží, ale kvůli masivnímu tlaku veřejnosti byla později do výkresů doplněna spolu s nápadem obložit stavbu mramorem. Dánský designér Hans Wegner měl na starosti návrh interiérů a veškerého nábytku, který byl pro radnici připraven na míru.

Pro své architektonické hodnoty a zachování interiéru s originálním designem téměř v původním stavu byla radnice nejprve od roku 1994 památkově chráněna a v roce 2006 vybrána mezi dvanáct nejvýznamnějších architektonických a krajinářských děl dánského kulturního dědictví a zapsána na seznam tzv. Dánského kulturního kánonu. Protože do toho exkluzivního seznamu byla zařazena i Aarhuská univerzita (vítězný návrh z roku 1931), je město Aarhus jediné místo kromě Kodaně, které v něm má více položek.[1]

Architektura a design[editovat | editovat zdroj]

Radnice má celkovou plochu 19 380 metrů čtverečních. Věž je vysoká 60 metrů a ciferník věžních hodin má průměr 7 metrů. Budova je zhotovena z betonu obloženého 6000 čtverečními metry šedého mramoru z norského Porsgrunnu. Zvenčí je na mnoha architektonických detailech použita měď, která na těchto prvcích vytváří typickou nazelenalou patinu, tzv. měděnku. Interiér je poměrně rozmanitý, ale s jednotícími prvky. Jsou využity dubové parkety, keramické dlaždice s různými vzory, speciálně navržený dřevěný nábytek, prosklené stěny, dřevěné stěny a velké nástěnné malby a dekorace. Uvnitř je na kovové architektonické prvky použita mosaz a bronz.

Proti stavbě nové radnice však byl poměrně dlouho značný odpor a až obsáhlý článek jiného významného architekta Povla Stegmanna (spoluautora vítězného návrhu na Aarhuskou univerzitu z roku 1931) významně přispěl k jeho překonání.[2] Cena za stavbu činila 9,5 miliónu dánských korun, včetně veškerých nákladů na plochu pozemku a inventář, který sám o sobě stál přibližně 1,5 miliónu dánských korun.

Radnice se také objevuje jako hlavní dějiště krátkého filmu Nada – Act II, který natočila slovinská režisérka Jasmina Cibic.

Okolí radnice[editovat | editovat zdroj]

Radnice v Aarhusu se nachází v Rådhusparken (Radniční park). Park je poměrně malý, ale představuje hlavní vstup do města pro cestující, kteří přijíždějí na nedaleké hlavní nádraží, a během roku se v parku konají různé kulturní a společenské akce. Radniční park navazuje na parkovou plochu před Koncertní síní v Aarhusu (dánsky Musikhuset) a vede na centrální náměstí Rådhuspladsen (Radniční náměstí).

Radniční park
Radniční náměstí

Stará radnice[editovat | editovat zdroj]

Zaniklá první radnice[editovat | editovat zdroj]

Před výstavbou současné radnice z let 1937–1941 existovaly ve městě Aarhus postupně dvě radnice: budova první již neexistuje, druhá se zachovala do současnosti. První radnice byla postavena v polovině 15. století a nacházela se v blízkosti aarhuské katedrály. V roce 1859 byla zbourána.

Druhá radnice[editovat | editovat zdroj]

Radnice z let 1856–1857, nyní v budově sídlí dvě muzea

Druhá radnice byla postavena v letech 1856 až 1857, také v blízkosti katedrály, ale nikoli přesně na stejném místě jako první radnice. Oficiálně se jednalo o radnici, soudní budovu a věznici. Do roka 1906 se v budově konala také zasedání okresních rad a v roce 1859 začalo v podkroví sídlit Aarhuské muzeum umění.[3] Když budova přestala být potřebná jako radnice kvůli výstavbě současné radnice, sloužila v letech 1941–1984 jako policejní stanice. V roce 1984 se policie přestěhovala do nové budovy. Dnes v budově sídlí dvě muzea: jedno muzeum se věnuje vývoji postavení žen v Dánsku a druhé historii města Aarhus během nacistické okupace.

Budova je příkladem neorenesanční architektury a navrhl ji C. G. F. Thieleman. Při jejím návrhu se inspiroval nedalekou psychiatrickou léčebnou Jydske Asyl ve čtvrti Risskov, rovněž ve městě Aarhus, kterou navrhl architekt Michael Gottlieb Bindesbøll v roce 1850, a která jako nemocnice fungovala až do roku 2018. Budova radnice je postavena z červených cihel s horizontálními pásy z cementového a žulového jaspisu v rozích. Interiér radnice byl v roce 1907 značně přepracován (S. F. Kühnel) a obsahuje výrazné národně romantické prvky ve foyer a v zasedací síni. Od roku 1996 je budova staré radnice také památkově chráněna.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aarhus City Hall na anglické Wikipedii.

  1. "Om kanon for arkitektur" Archivováno 11. 12. 2012 na Wayback Machine., Kulturkanonen. Retrieved 12 January 2012.
  2. SKRIVER, Poul Erik. Povl Stegmann [online]. Kunstindeks Danmark & Weilbachs kunstnerleksikon [cit. 2013-01-16]. Dostupné online. (dánština) 
  3. Aarhus Kunstmuseum – Anno 1859 150 år jubilæum [online]. ARoS Aarhus Kunstmuseum [cit. 2015-06-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 27 February 2019. (dánsky) 
  4. Århus Rådhus (tidl.) [online]. Danish Heritage Agency [cit. 2016-01-23]. Dostupné online. (dánsky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

FODE, Henrik. Byens hus. Aarhus: Århus Byhistoriske Udvalg, Erhvervsarkivet, 1991. ISBN 87-89386-22-1. (dánština) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]