ALB forming

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ALB FORMING spol. s r.o.
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným
Datum založení1925
Adresa sídlaVarvažov 95, Česko
Identifikátory
Oficiální webalb.cz
IČO47783524
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Náves obce Telnice

ALB FORMING spol. s r.o.[1] je společnost, která byla založena v roce 1925.[2] Jejím sídlem je Telnice u Ústí nad Labem. Závod se zpočátku zaměřoval na výrobu domácí keramiky, nádobí a kuchyňských doplňků. Po druhé světové válce po nástupu komunistů byla továrna znárodněna a v roce 1993 opět zprivatizována.

Hlavní krédem ALB forming je „tradiční česká ruční práce“. Veškeré výrobky procházejí důkladnou kontrolou a pracovníci je ručně vyrábějí na původních strojích.[3]

Historie výroby[editovat | editovat zdroj]

Společnost ALB forming byla založena v roce 1925 a jejím sídlem se stala historická továrna z roku 1900 v obci Telnice. Původně se v ní vyráběla průmyslová keramika. V roce 1947 zde odstartovala výroba světoznámé polní jídelní soupravy - ešusů.

V roce 1993 byla továrna zprivatizována a nosným programem nadále zůstala výroba kempingového nádobí. Navíc začala vyrábět jídelní soupravy z hliníku, nerezu či titanu, dále kempingové hrníčky, misky nebo polypropylenové příbory. Oblíbenými produkty se staly vařiče Bush Buddy či samovary.

Také v současnosti přetrvává původní výroba ešusů. Firma se nadále specializuje na výrobu ešusů z materiálů jako je hliník, nerez a titan.

Tradiční ešus[editovat | editovat zdroj]

Ešus na ohništi

Typický ešus je trojdílná hliníková souprava složená ze dvou misek s držáky a z víčka. Jeho výhodou je relativní lehkost, nerozbitnost a snadná omyvatelnost. Ešusy patří mezi tradiční nádobí používané armádou, také na letních táborech, skautských a trampských výpravách a dalších pobytech v přírodě.

Ešusy se původně vyráběly z cínového plechu, v roce 1967 se přešlo na hliník a v současnosti trampové a outdooroví nadšenci propadli nerezové variantě. Tvarem se jídelní soupravy liší napříč kontinenty. Američané mají oblíbený tvar ledviny, Češi klasický kulatý tvar. Většina ešusů je vyrobená z potravinářského hliníku.[4] K úpravě povrchu se používá teflon, případně elox.

První ešus byl vyroben v Československu v roce 1947 právě firmou ALB forming. V minulosti firma produkovala i více než 200 000 kusů hliníkových či nerezových jídelních souprav. V současnosti je to cca 20 000 kusů. Do zahraničí míří 85 % veškeré produkce firmy ALB forming. Své odběratele má tato tradiční značka ve Francii, Skandinávii nebo Jižní Koreji.[5]

Je škoda, že výroba ešusu nebyla nikdy patentována. Proto se dnes na trhu můžeme setkat s nekvalitními náhražkami z Číny, Ruska nebo Indie.

Další produkty[editovat | editovat zdroj]

Tradiční ruský samovar

Mezi stěžejní produkty společnosti patří kromě ešusů, jídelní soupravy, jídlonosiče, vařiče, samovary, hrníčky, talíře, misky, konvice, kotlíky nebo mlékovary.

Produkty jsou vyráběny ve třech variantách, v hliníkové, nerezové a titanové. Některé produkty jsou potaženy vrstvou teflonu.[6]

Produkty jsou orientovány na pobyt v přírodě. Využití tak najdou při pobytech v přírodě u outdoorových nadšenců či bushcrafterů.

Suroviny a výroba[editovat | editovat zdroj]

Základními surovinami pro výrobu jsou železo, hliník, nerez a titan.

Základní výroba probíhá formou hlubokého tažení na speciálních lisech, do kterých si společnost sama vyrábí formy. Je tak schopná vyrábět originální vlastní produktové řady, ale i širokou škálu technických výlisků pro odběratele. Jsou to například části světel lokomotiv, ventily, plynové bomby, regulátory tlaku a mnoho dalších výrobků.

Výrobky jsou zkoušeny ve Státní zkušebně v Jablonci nad Nisou, SGS France a SGS Hong Kong. Společnost je držitelem všech příslušných certifikátů a splňuje přísná kritéria pro distribuci do EU, USA, Japonska, Jižní Koreu a Brazílii a dalších zemí.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Hliníková jídelní souprava se kromě konzumace potravin může využívat i k táborovým hrám. Existuje více než 30 her s ešusovou tematikou. Skauti je s oblibou hráli při svých pobytech v přírodě.

  • Ešus se může použít jako pomůcka k různým hrám[7]
  • Vyleštěný nerezový ešus funguje jako zrcadlo
  • Třídílný ešus obsahuje nestejně velké části, které vydávají různé tóny. Může tak fungovat jako hudební nástroj

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Úplný výpis z obchodního rejstříku ALB FORMING spol. s r.o., C 4067 vedená u Krajského soudu v Ústí nad Labem [online]. Ministerstvo spravedlnosti České republiky, rev. 2024-02-25 [cit. 2024-02-25]. Dostupné online. 
  2. O NÁS. ALB forming [online]. [cit. 2021-03-01]. Dostupné online. 
  3. VÝROBA. ALB forming [online]. [cit. 2021-03-01]. Dostupné online. 
  4. MAYER, VLADIMÍR. Ešusy z Telnice putují až do Číny [online]. [cit. 2021-02-03]. Dostupné online. 
  5. SEVEROVÁ, Kateřina. Legendární český výrobek nepatentovali, jeho tradice však pokračuje [online]. [cit. 2021-02-03]. Dostupné online. 
  6. O NÁS. E-shop ALB forming [online]. [cit. 2021-03-01]. Dostupné online. 
  7. ČERMÁK, Libor. Ešus je jeden z nejpraktičtějších vynálezů [online]. [cit. 2021-02-03]. Dostupné online.