Až já budu královna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Až já budu královna
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Délka40 min
Žánrfilmová pohádka
ScénářEva Košlerová
RežieVlasta Janečková
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleVeronika Žilková, Antonín Navrátil, Naďa Konvalinková, Vladimír Ráž, Milena Dvorská, Ladislav Pešek
HudbaZdeněk Marat
Stanislav Kočka
KameraVěra Štinglerová
StřihOndřej Pechar
ZvukSvatava Hrubcová
Petr Šimák
ArchitektLeopold Zeman
Výroba a distribuce
Premiéra1984
Až já budu královna na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Až já budu královna je československá pohádka z roku 1984, režírovaná Vlastou Janečkovou.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Pepička je pekařka, jejíž koláče jsou oblíbené i u královského stolu. Jednoho dne Pepičku navštíví víla Marcipánka v podobě staré babky a prosí o něco k jídlu. Pepička už má vyprodáno, tak uřízne Marcipánce kus koláče pro královskou rodinu. Marcipánce se to zalíbí a rozhodne se, že u Pepičky zůstane. Kouzlem přičaruje koláči chybějící kousek. Pro koláče pro královskou rodinu chodí princ Lucián a Pepička se do něj zamiluje. Když Marcipánka nese koláče na zámek, zeptá se prince, kdy si Pepičku vezme za ženu. Princovým královským rodičům se to nezamlouvá a tak Marcipánce řeknou, že princ plánuje dalekou cestu. Princ prohlásí, že si Pepičku vezme, až bude mít svatební šaty z marcipánu. Když se Marcipánka vrátí do pekárny, přistihne Pepičku, jak myslí na prince a má rozdělané těsto a v troubě připálené pečivo, takže použije kouzlo, aby to dala do pořádku.

Při příští návštěvě prince Luciána u Pepičky promění Marcipánka prince v preclík a odnese ho ke svému známému Krajcvajcovi. U něj princ musí sloužit. Pepička s Marcipánkou připravují svatební šaty z marcipánu, takže když si král přijde pro pravidelný koláč, žádný není, protože na jeho upečení není čas.

Aby Krajcvajc prince propustil ze služby, domluví se Krajcvajc s Marcipánkou, že Krajcvajc musí dostat koláč, který upeče sama královna. Královna se snaží upéct koláč, ale nedaří se jí ani umíchat těsto, tak se rozhodne udělat královnu z Pepičky. Pepička koláč upeče a jako královna ho zanese Krajcvajcovi. Princ se může vrátit na zámek, kde si vezme Pepičku za ženu.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Veronika Žilková pekařka Pepička
Antonín Navrátil princ Lucián
Naďa Konvalinková víla Marcipánka
Vladimír Ráž král
Milena Dvorská královna
Ladislav Pešek Krajcvajc

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]