9M337 Sosna-R

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
9M337 Sosna-R
Typstřela země-vzduch
Místo původuRuskoRusko Rusko
Historie služby
Ve službě2019-dosud
Používána2 země světa
Historie výroby
KonstruktérKB Tochmash
VýrobceHigh Precision Systems
Základní údaje
Obsluha3 osoby
Rychlost900 m/s
Maximální dostřel10 km

9M337 Sosna-R (v kódu NATO SA-X-25) je ruská radarem a laserem naváděná nadzvuková dvoustupňová střela země-vzduch. Používá se v raketovém systému protivzdušné obrany krátkého dosahu Sosna-R, který je určen k ochraně vojenských jednotek před vzdušnými útoky.

Vývoj a popis[editovat | editovat zdroj]

Pohled na systém Sosna-R, který je založen na pásovém vozidlu MT-LB

Střelu vyvinula ho společnost KB Tochmaš jako nástupce 9K35 Strela-10 a je levnější alternativou k raketovému systému Tor a Pancir-S1. Sériová verze vychází z bojového vozidla pěchoty BMP-3. Sosna-R může vést palbu i za pohybu.

Díky vysoké míře automatizace í se systém sám stará o vyhledávání a sledování cílů. Zbraní systému Sosna-R jsou střely 9M340 naváděné laserem. Celkem systém obsahuje 12 střel umístěných na věži, které se dokáže otočit o 360 °. Jde o dvoustupňové rakety s hlavicí vybuchující v blízkosti cíle. Bojové hlavice jsou zde dvě, jedna vhodnější pro průbojný přímý náraz v blízké vzdálenosti a jedna tříštivá (fragmentační). Odpalování je kontrolováno optickým digitálním systémem řízení palby Sosna AD. Systém umožňuje současně sledovat až 50 cílů a dokáže střílet i za pohybu.

Varianty[editovat | editovat zdroj]

Palma[editovat | editovat zdroj]

Protiletadlový dělostřelecký systém Palma má integrovanou výzbroj, která zahrnuje 8 střel země-vzduch Sosna-R s naváděním laserovým paprskem a dva rychlopalné kanóny AO-18KDE. Palma určena k obraně jak hladinových válečných lodí a námořních základen, tak pobřežní infrastruktury a letišť a také dalších důležitých objektů.

Uživatelé[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 9M337 Sosna-R na anglické Wikipedii.

  1. Egypt Navy, Almaz-Antey, and Palma air defense systems [online]. tacticalreport.com [cit. 2023-08-06]. Dostupné online. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]