Žiar (Malá Fatra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žiar
Vrchol1 028,6 m
Poloha
StátSlovensko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žiar (1028,6 m n. m.[1] ) je výrazný a z větší části zalesněný vrch v Lúčanské části Malé Fatry. Nachází se západně od Martinských holí nad Medzihorskou dolinou, východně od obce Kunerad.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Původně se mělo za to, že geologicky představuje součást antiklinály Kozla. V současnosti se však od tohoto názoru upouští a má se za to, že jde o normální monoklinální uložení. [2] Geologicky patří do tatrika a je tvořen hlavně stráňavskými ( slepenci, živcovými drobami, arkózami, podřadnými písčitým břidlicemi ) a lúžňanským souvrstvím ( křemenců, arkózy).

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Ze zvěře zde žije: medvěd hnědý (Ursus arctos), jelen evropský (Cervus elaphus), srnec obecný (Capreolus capreolus), prase divoké (Sus scrofa), vlk obecný (Canis lupus), rys ostrovid (Lynx lynx) a jiní vzácní živočichové.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Žiar (1 028,6 m n. m.) na slovenské Wikipedii.

  1. Malá Fatra - Martinské hole, Letná turistická mapa 1:50 000, Vojenský kartografický ústav, š.p., Harmanec
  2. Olšavský, M., Havrila, M.,: Súčasný pohľad na geologickú stavbu tzv. antiklinály Kozla, Lúčanská Fatra. s. 536 in Németh, Z., Plašienka, D., Šimon, L., Kohút, M., Iglárová, Ľ (editori), 8. výročný predvianočný seminár Slovenskej geologickej spoločnosti. Mineralia Slovaca, Geovestník, 4, 13


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]