Železniční nehoda v East Palestine

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Železniční nehoda v East Palestine
Čas 20:55 (UTC−5)
Datum 3. února 2023
Místo East Palestine, Ohio,
Stát USA
Provozovatel Norfolk Southern
Typ nehody vykolejení
Vlaky 1
Částečný průběh trati
Legenda

K železniční nehodě v obci East Palestine v americkém státě Ohio došlo 3. února 2023 ve 20:55 místního času (UTC−5). Vykolejily při ní desítky vozů nákladního vlaku společnosti Norfolk Southern, z nichž některé vezly nebezpečné látky. Část nákladu se ihned uvolnila do okolí a na místě vypukl požár.

Tři dny po nehodě se úřady rozhodly zahájit „kontrolované pálení“ chemikálií z pěti cisteren kvůli obavě, že náklad exploduje; do ovzduší se tak dostal vinylchlorid, chlorovodík a fosgen. Z okolních oblastí byly evakuovány stovky lidí.

Vývoj událostí[editovat | editovat zdroj]

Vykolejený nákladní vlak 32N patřil společnosti Norfolk Southern a směřoval ze státu Illinois do Pensylvánie. Vlak o délce 2,8 km tvořilo 141 naložených a 9 prázdných vagónů.

Dvacet vagónů převáželo nebezpečné látky, včetně vinylchloridu, butylakrylátu, 2-ethylhexylakrylátu, ethylenglykolmonobutyletheru, isobutenu, hořlavých kapalin a zbytků benzenu.[1]

Na místě po havárii vypukl požár. Úřady začaly oblast evakuovat, protože se obávaly úniku jedovatých látek do ovzduší. O tři dny později se rozhodly vypustit chemikálie z nádrží a pod dozorem odborníků je spálit. Chemikálie se nicméně dostaly do ovzduší i vodních toků.[2]

Dne 14. března 2023 stát Ohio zažaloval společnost Norfolk Southern. Požaduje, aby na ni dopadly občanskoprávní sankce a aby nahradila způsobené škody. Podle generálního prokurátora Ohia Davea Yosta společnost porušila řadu zákonů tohoto státu. Vykolejení se podle něj dalo zcela vyhnout.[3]

Příčina nehody[editovat | editovat zdroj]

Příčina nehody zatím není známá. Podle předběžné zprávy Národního úřadu pro bezpečnost dopravy Spojených států zaznamenal indikátor horkoběžnosti ložisek umístěný vedle trati těsně před vykolejením vlaku kritickou teplotu jednoho z nápravových ložisek 23. vagónu soupravy.[4]

Dopady na zdraví obyvatel a životní prostředí[editovat | editovat zdroj]

Kouř po nehodě, 3. února

Do vzduchu unikl zejména vinylchlorid, plyn, který se používá k výrobě plastových a vinylových produktů. Jde o karcinogen, který při krátkodobém vystavení způsobuje závratě, bolesti hlavy, při dlouhodobém kontaktu může vážně poškodit játra.

Další obavy vyvolává riziko vzniku dioxinů – produktů hoření vinylchloridu, které se rozkládají pomaleji a způsobují dlouhodobou kontaminaci.

Po nehodě se objevily snímky uhynulých kuřat, ministerstvo pro přírodní zdroje potvrdilo úhyn zhruba 3500 ryb 12 druhů jižně od East Palestine.[5]

Pět dní po nehodě dostali obyvatelé povolení vrátit se do svých domovů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 2023 Ohio train derailment na anglické Wikipedii.

  1. STALNECKER, Sydney. Norfolk Southern releases list of chemicals carried by derailed train. WFMJ.com [online]. 2023-02-06 [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Je to náš Černobyl. Město v Ohiu zamořené chemikáliemi z vlaku žije ve strachu. Lidovky.cz [online]. MAFRA, 2023-02-17 [cit. 2023-02-17]. Dostupné online. ISSN 0862-5921. 
  3. SHEPARDSON, David. Ohio sues Norfolk Southern over Feb. 3 train derailment. Reuters [online]. 2023-03-14 [cit. 2023-03-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. National Transportation Safety Board. Norfolk Southern Railway Train Derailment with Subsequent Hazardous Material Release and Fires: East Palestine, Ohio, February 3, 2023 [online]. 2023-02-23 [cit. 2023-03-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. HARANT, Miroslav. Mrtvé ryby a strach vrátit se domů. Město v Ohiu se po vykolejení vlaku s chemikáliemi ocitlo v nejistotě. iRozhlas.cz [online]. 2023-02-17 [cit. 2023-02-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]