Štěpánka Cimlová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Štěpánka Cimlová
Narození28. února 1987 (37 let)
VzděláníIng. (Ekonomika a management), DPS (Učitelství pro SŠ a 2. stupeň ZŠ)
Alma materVysoká škola ekonomická v Praze, Vysoká škola evropských a regionálních studií
PovoláníPedagožka, manažerka, influencerka
Webstekanka.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Štěpánka Cimlová (* 28. února 1987), vystupující pod pseudonymem Štěkánka the Učitelka, je česká pedagožka, představitelka současného reformně-pedagogického hnutí v Česku, manažerka a influencerka. Dlouhodobě se zabývá kvalitou vzdělávání a patologickými jevy v českých školách. Je autorkou metodiky "Barevné klávesy" pro výuku hry na klavír.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V průběhu studia na gymnáziu v České republice vycestovala a studovala v rámci výměnného pobytu na střední škole v Kanadě. Posléze vystudovala Ekonomiku a management na Fakultě managementu Vysoké školy ekonomické v Praze. Pracovala ve škole v Himálaji jako ekonomická poradkyně a učitelka, po svém návratu do České republiky pracovala na manažerských pozicích v uměleckém průmyslu a jako učitelka, ke školství se plně vrátila jako PR manažerka konzervatoře. Vystudovala doplňující pedagogické studium Učitelství pro SŠ a 2. stupeň SŠ na Vysoké škole evropských a regionálních studií v Českých Budějovicích. Ve své pedagogické praxi vyučovala v mateřské škole, základní škole, středním odborném učilišti i střední škole. Nyní je majitelkou soukromé školy v jižních Čechách, zabývá se výukou anglického jazyka, hry na klavír a vzděláváním dětí s individuálním vzdělávacím plánem.[1]

Mediální činnost[editovat | editovat zdroj]

Štěpánka Cimlová aktivně působí (pod pseudonymem Štěkánka the Učitelka) na sociálních sítích jako je TikTok, Instagram, Facebook či YouTube. Robert Čapek (Líný učitel) ji označuje za učitelský hlas pro žáky /a pedagogy.[2] Je hostem rozhovorů nebo přispívá do mnoha profesních i populárních časopisů.[3][4][5][6] Prostřednictvím zmíněných sociálních sítích se na ni obracejí žáci, studenti, rodiče, ale i učitelé s nejrůznějšími problémy a nepříjemnostmi, které ve školách zažívají. Díky své dlouholeté pedagogické praxi je schopná jim odborně poradit a zároveň informuje veřejnost o současné situaci ve školství. [7]

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

Monografie[editovat | editovat zdroj]

  • CIMLOVÁ, Štěpánka (2015): Můj kousek Indie. Beletris. 176 stran.
  • CIMLOVÁ, Štěpánka (2022): Barevné klávesy: Škola hry na klavír. EDIKA. 104 stran.
  • CIMLOVÁ, Štěpánka (2023): Barevné klávesy: Zpěvník pro mírně pokročilé. EDIKA. 72 stran.
  • CIMLOVÁ, Štěpánka (2023): Barevné klávesy: Klavírní cvičení pro začátečníky. EDIKA. 64 stran.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. O mně [online]. [cit. 2023-11-11]. Dostupné online. 
  2. Štěkánka: učitelský hlas pro žáky /a pedagogy/ – ROBERT ČAPEK. robertcapek.cz [online]. [cit. 2023-11-11]. Dostupné online. 
  3. Rebelka z TikToku. Nakladatelství Portál [online]. [cit. 2023-11-11]. Dostupné online. 
  4. VÁCHOVÁ, Michaela. Otevřený článek: Snažíme se nalézat ideální, trvalá řešení, jenže taková nikdy nebudou. I my sami se jako učitelé měníme. Učitelské noviny. Dostupné online. 
  5. ZAVŘEL, Tomáš Matoušek, Marek. KONTEXT: Tiktokerka zachraňuje školství, učitel nemá být autoritou, říká. iDNES.cz [online]. 2022-09-01 [cit. 2023-11-11]. Dostupné online. 
  6. ŽENA-IN - Domácí úkoly nejsou povinné, učitelé nemají právo je vyžadovat ani známkovat, říká tiktokerka Štěpánka Cimlová. ŽENA-IN [online]. [cit. 2023-11-11]. Dostupné online. 
  7. „Řve na tebe učitelka? Není to normální.“ Špatní kantoři a toxické české školství. Flowee [online]. 2023-10-03 [cit. 2023-11-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]