Šeher-Ćehajinův most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šeher-ćehajinův most
Základní údaje
KontinentEvropa
StátyBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
MěstoSarajevo
Dopravapěší
PřesMiljacka
Souřadnice
Parametry
Délka39,55 m
Pilíře3
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šeher-ćehajinův most (bosensky Šeher-ćehajina ćuprija, zkráceně jen Šeherija[1]) se nachází v centru bosenské metropole Sarajeva, blízko historické knihovny a domu Inat kuća.[1] Most vede přes řeku Miljacku.

Kamenný most má čtyři oblouky a tři pilíře. Oblouky mají délku okolo 7,4 m, pilíře jsou široké 2,4-2,5 m a jsou vybaveny ledolamy. Samotný most je dlouhý 39,55 m.

Most je jedním ze třinácti, které byly vybudovány za vlády Osmanské říše na území dnešní Bosny. V Mostaru se nachází jediná písemná zmínka, která připomíná rok dokončení mostu, a to 994 AH (1585, resp. 1586). Podle tohoto dokumentu byl most vybudován ve jménu "Aliji, známého pod přídomkem Hafizadić".

Most byl několikrát v dějinách poničen, a to během povodní v letech 1619, 1629 a 1843.[1] Při poslední z povodní se řeka Miljacka vylila z břehů a zničila dva pilíře které nechal Mustafa-paša v minulosti opravit. Most byl rovněž poškozen v roce 1880. Most byl původně o jeden kamenný oblouk delší, nicméně v rámci regulace řeky Miljacky byl tento oblouk v roce 1897 zasypán.[2][1] Stavba je chráněna jako kulturní památka od roku 1962. V letech 1999-2001 byla uskutečněna poslední obnova mostu, při které byl zakázán průjezd aut.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Šeher-Ćehaja Bridge na anglické Wikipedii.

  1. a b c d Šeher-ćehajina ćuprija: Legende o luku koji spaja obale Miljacke. sarajevski.ba [online]. [cit. 2024-02-11]. Dostupné online. (bosensky) 
  2. Profil památky na stránkách Komise pro ochranu národních památek KONS (bosensky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]