Přeskočit na obsah

Šílený med

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šílený med
Rododendrony jsou zdrojem grayanotoxinů, které dávají šílenému medu jeho vlastnosti.

Šílený med (angl. mad honey) je speciální druh medu s omamnými účinky, který obsahuje neurotoxin grayanotoxin a má silně halucinogenní účinky.[1] Je tmavě načervenalý a vzniká z nektaru a pylu rostlin rodu Rhododendron. Šílený med se získává především v Nepálu a Turecku, kde se používá jako tradiční medicína a rekreační droga.[2][3]

V himálajské oblasti Hindúkuš jej produkují himálajské obří včely skalní (Apis laboriosa) a v Turecku včely kavkazské (Apis mellifica caucasica). Sběr medu v Nepálu tradičně prováděl lid Gurung. Med lze také zřídka nalézt na východě Spojených států amerických.

Historické zprávy o šíleném medu lze nalézt ve starověkých řeckých textech. Řecký vojevůdce Xenofón psal ve své Anabázi o účincích šíleného medu na vojáky již v 5. stol. př. n. l. Během třetí mithridatické války, v roce 65 př. n. l., král Mithridates použil šílený med jako biologickou zbraň proti římským vojákům pod velením generála Pompeia. Během 18. století byl šílený med dovezen do Evropy, kde se přidával do alkoholických nápojů.

Symptomy otravy jsou velmi závislé na dávce, nastupují přibližně hodinu po konzumaci medu a obvykle odeznívají během 24 h. Středně silná intoxikace se projevuje zejména závratěmi, celkovou slabostí, nadměrným pocením a sliněním, nevolností, zvracením a parestezií (mravenčením). Pokud je grayanotoxin požit ve větším množství, může vyvolat i život ohrožující srdeční komplikace (např. porucha převodu vzruchu ze srdečních síní na srdeční komoru zvaná atrioventrikulární blok).

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mad honey na anglické Wikipedii.

  1. Med, jak ho neznáte. Jeho „šílená“ varianta obsahuje silně halucinogenní látky. Radiožurnál [online]. 2015-12-17 [cit. 2024-07-26]. Dostupné online. 
  2. WWW.MEDITORIAL.CZ. „Šílený med“: požitek, zbraň i léčivo tradiční medicíny. www.prolekarniky.cz [online]. [cit. 2024-07-26]. Dostupné online. 
  3. Šílený turecký med. www.osel.cz [online]. [cit. 2024-07-26]. Dostupné online.