Šehzade

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Şehzade)
Typický oblek pro Şehzade

Šehzade (persky: شهزاده, turecky: Şehzade) je turecká verze perského titulu šahzade a definovala tituly pro mužské potomky Osmanské dynastie v mužské linii. Titul je ekvivalentem pro prince či dědice trůnu.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Šehzade je odvozené z perského slovo šahzade nebo šahzada. V říši šáha (nebo šahanšaha), byl princ nebo princezna z vládcovy krve nazývání šahzada; slovo vzniklo složení slova šáh (vládce) a -zade (syn, dcera, potomek). Nicméně titul mohl v každé říši znamenat něco jiného.

Využití v Osmanské říši[editovat | editovat zdroj]

V Osmanské říši se titul využíval výhradně pro mužské potomky v suverénní mužské linii. Titul sultán uváděn před jménem odrážel osmanské pojetí suverénní moci nad říší, tedy moc pouze jedné rodiny. Pouze šehzade měl právo na to stát se budoucím sultánem. Před vládou Mehmeda II. (1444-46 a 1451-81) synové sultánů užívali titul Çelebi uváděný za jménem.

Formálně byl poté princ oslovován Devletlû Najabatlu Şehzade Sultan (jméno) Hazretleri Efendi. Konkubíny, jež prince porodily, byly poté nazývány hanımefendi. Synové uživatelů titulu šehzade používali tento titul také po svých otcích. Dcery užíval titul Sultan, stejně jako dcery sultána. Rodina Osmanoğlu poté nadále tyto tituly užívá až do dnešních dnů.

Příklady princů nesoucích titul[editovat | editovat zdroj]

Příklady osmanských princezen[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Şehzade na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]