Řád tří zlatých roun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád tří zlatých roun
Ordre des Trois-Toison d'Or
Uděluje

První Francouzské císařství
Založeno 15. srpna 1809
Zrušeno 1813
Stát Francie První Francouzské císařství
Zakladatel Napoleon Bonaparte
Třídy velkorytíř
komandér
rytíř
Popis zlatý napoleonský orel svírající tři zlaté ovčí kůže

Řád tří zlatých roun (francouzsky: Ordre des Trois-Toison d'Or) byl nejvyšší francouzský řád, založený císařem Napoleonem I. roku 1809, který však nikdy nevstoupil v život.

V roce 1809 stál Napoleon I. na vrcholu své moci, a rozhodoval mimo jiné ve Španělsku, Rakousku i Burgundsku, tedy ve třech zemích, spjatých se slavným Řádem zlatého rouna, který byl založen v Burgundsku a udělovali jej habsburští císaři a španělští králové. Napoleon se tedy rozhodl předstihnout řád Zlatého rouna a vytvořit nový řád, který bude symbolizovat sepětí Francie, Španělska a Rakouska.

Řád byl založen 15. srpna 1809 ve Vídni, kde císař právě pobýval. Měl mít tři třídy:

  • velkorytíř (Le Grand Chevalier) - nejvíce 100 osob, vyhrazený pro císařské prince a nejvyšší hodnostáře říše po 10 letech služby, pro ministry po 20 letech ve funkci,
  • komandér (Commandeur) - nejvíce 400 osob, vyhrazený pro důstojníky, kteří měli dostávat roční rentu 4000 zlatých franků,
  • rytíř (Chevalier) - nejvíce 1000 osob, vyhrazený pro poddůstojníky a mužstvo, kteří měli dostávat roční rentu 1000 franků.

Velmistrem řádu byl francouzský císař, kancléřem byl zprvu jmenován Bernard Germain de Lacépède (který byl také kancléřem Čestné legie) a roku 1810 generál Antoine-François Andréossy a pokladníkem byl jmenován Rutger Jan Schimmelpenninck. Řád byl nadán pozemky v okolí Říma a výnosy z dolů ve slovinské Idrii.

Nicméně proti zřízení tohoto řádu začal značný odpor mezi členy Čestné legie, kteří se obávali umenšení svého vyznamenání a jak Napoleonův bratr Josef Bonaparte jako král Španělska nadále uděloval tradiční řád Zlatého rouna, tak i Napoleonův tchán císař František I. uděloval řád Zlatého rouna. Vzhledem k těmto okolnostem Napoleon I. svůj řád Tří zlatých roun zrušil roku 1813 a jeho majetek udělil Čestné legii.

Insignie řádu jsou nesmírně vzácné a jde o zlatého napoleonského orla, který svírá tři zlaté ovčí kůže.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LOBKOWICZ, František. Encyklopedie řádů a vyznamenání. Praha: Libri, 1999. 255 s. ISBN 80-85983-71-0. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]