Údolí smrti (Slovensko)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Údolí smrti, nákres území

Údolí smrti označuje údolí potoka Kapišovka, které se rozkládá mezi devíti obcemi v okrese Svidník. V tomto prostoru se během druhé světové války, v období od 21. do 27. října 1944 odehrály těžké boje, které byly součástí Karpatsko-dukelské operace. Boje přímo zasáhly obce: Dlhoňa, Dobroslava, Havranec, Kapišová, Kružlová, Nižná Pisaná, Svidnička, Vápeník a Vyšná Pisaná.

Během bitvy se tankové jednotky a pěchota 305. střelecké divize Rudé armády pokusily proniknout německou obranou 357. divize v údolí Kapišovky směrem z Dukelského průsmyku na Svidník. Ta se opírala o vhodný terén a byla podporována protitankovými zbraněmi. Obě strany utrpěly velké ztráty a nepřetržitými, dlouho trvajícími boji, v sychravém podzimním počasí, byly úplně vyčerpány. Bránící se jednotky Wehrmachtu přišly o téměř veškerou svou obrněnou techniku. Těžké ztráty a urputné boje na obou stranách, v nepříznivém podzimním počasí, nakonec znamenaly dočasné zastavení bojů. Německá 357. divize musela být stažena a nahrazena 168. divizí.[1] V údolí říčky Kapišovka padlo na obou stranách až 11 000 vojáků, z nich bylo asi 5 000 vojáků Rudé armády, kteří jej překřtili na Údolí smrti. Mezi Nižnou Písanou a Kapišovou zůstaly zničené tanky T-34 sovětské 12. tankové brigády ponechány na místech, kde je zasáhly nepřátelské protitankové zbraně, aby se pro budoucí generace staly památníky a mementem těžkých bojů.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Údolie smrti (Slovensko) na slovenské Wikipedii.

  1. Hofírek, T., 2004, Frontové boje německé 1. tankové armády ve Východních Karpatech na podzim 1944. in Lacko, M. (ed.), Slovenská republika 1939 - 1945 Očima mladých historiků. III. Sborník příspěvků z třetího sympozia Katedry historie Filozofické fakulty UCM Trnava Louka 21. - 22. května 2004, Vydavateľstvo Michala Vaška, Trnava, s. 197.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Údolí smrti na Wikimedia Commons
  • Gužo, A., Hochmuth, V., Kužma, J., Nedelko, V., Zelem, J., Ondřej, J., Mihalová, C., Sdružení mikroregionu Údolí smrti. Quantum One s.r.o., Dostupné online