Árif Alví

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Árif Alví
13. prezident Pákistánu
Ve funkci:
9. září 2018 – 9. března 2024
PředchůdceMamnún Husajn
NástupceÁsif Alí Zardárí
Stranická příslušnost
ČlenstvíPákistánské hnutí za spravedlnost

Narození29. července 1949 (74 let)
Pákistán Karáčí, Dominium Pákistán
ChoťSamina Alví
Alma materUniversity of the Pacific
Michiganská univerzita
De'Montmorency College of Dentistry
Profesezubní lékař a politik
CommonsArif Alvi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Árif Alví (* 29. srpna 1949 Karáčí, Dominium Pákistán) je pákistánský zubař, politik a byl 13. prezident Pákistánu.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Alví vystudoval a stal se zubařem, stejně jako jeho otec. Po bakalářském studiu v Láhaur absolvoval v roce 1975 magisterský titul v oboru prostudontiku na Michiganské univerzitě. V roce 1984 získal magisterský titul v ortodoncii na University of the Pacific v San Franciscu. Po návratu do Pákistánu byl zubařem a poté se stal i prezident Dentální asociace asijsko-pacifické oblasti a Pákistánské asociace zubařů. V roce 1997 se stal diplomatem americké ortodontické komise. Připravil ústavu Pákistánské dentální asociace a pokračoval jako prezident. Pracoval jako děkan Ortodontické fakulty Vysoké školy lékařů a chirurgů v Pákistánu a v roce 2007 byl zvolen jako radní Světové dentální federace FDI.

Zpočátku vysokoškolského studia byl ovlivněn studentským hnutím 1969, které agitovalo proti vojenskému režimu Muhammada Ayuba Khana. V té době byl předsedou studentského sdružení na stomatologické škole De'Montmorency. Během studentských protestů byl střelen a zraněn.

Svou politickou kariéru začal jako volební úředník. Byl kandidátem za Pákistánskou národní alianci v roce 1977 a získal místo v Radě v Karáčí. V roce 1996 byl zakládajícím členem Pákistánského hnutí za spravedlnost. Je také jeden z autorů jeho ústavy.

V roce 1996 se stal členem představenstva Pákistánského hnutí za spravedlnost a rok později i prezidentem v Sindhu. Ve volbách roku 1997 byl jedním ze 100 kandidátů. V roce 2001 byl viceprezidentem Pákistánského hnutí za spravedlnost a od roku 2006 do roku 2013 byl generálním tajemníkem. V parlamentních volbách v Pákistánu v roce 2013 nakonec získal své první místo v Národním shromáždění.

18. srpna 2018 byl jmenován za Pákistánské hnutí za spravedlnost jako kandidát na funkci prezidenta Pákistánu. 4. září 2018 byl zvolen 13. prezidentem Pákistánu. Získal 352 volebních hlasů a o den později se vzdal svého místa v Národním shromáždění. Dne 9. září měl inauguraci a 17. září poprvé vystoupil v Národním shromáždění jako prezident.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]