Dominium Pákistán

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pákistán
Pakistan
পাকিস্তান
پاکستان
 Britská Indie 19471956 Islámská republika Pákistán 
Bangladéšská lidová republika 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Hymna Qaumi Taranah
Geografie
Mapa
Obyvatelstvo
Státní útvar
Vznik
15. srpen 1947 – rozdělení Indie
Zánik
Státní útvary a území
Předcházející
Britská Indie Britská Indie
Následující
Islámská republika Pákistán Islámská republika Pákistán
Bangladéšská lidová republika Bangladéšská lidová republika

Dominium Pákistán (anglicky Dominion of Pakistan), oficiálně jen Pákistán, byl nezávislý federativní stát odpovídající dnešním státům Pákistán a Bangladéš, který existoval mezi 15. srpnem 1947 a 23. březnem 1956. Dominium Pákistán vzniklo z těch částí Britské Indie, kde tvořili muslimové většinu obyvatel. Ze zbylé části Britské Indie obývané hinduistickým a nemuslimským obyvatelstvem vzniklo Dominium Indie (nebo také Indická Unie) současně se vznikem Dominia Pákistán.

Dominium Pákistán se skládalo ze dvou částí Západního Pákistánu (dnešní Pákistán) a Východního Pákistánu (dnešní Bangladéš, původně východní Bengálsko). Západní Pákistán byl vzdálen od Východního přes 1 500 km, které tvořilo území Indie.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dominium Pákistán vzniklo po rozdělení Britské Indie (podle Radcliffova linie) a společně s ním vzniklo dominium Indie. Oba tyto státní celky vznikly na základě Zákona o nezávislosti Indie z roku 1947, který byl přijat Parlamentem Spojeného království. Podle tohoto zákona měla obě dominia existovat až do doby, než budou přijaty jejich nové ústavy. V případě Indie se tak stalo 26. ledna 1950, kdy se z Indické unie oficiálně stala Indická republika. Pákistán zůstal formálně monarchií až do 23. března 1956, kdy přijal republikánskou ústavu a poslední generální guvernér Iskandar Mírza se stal prvním prezidentem.

V době existence obou dominií zůstával oficiální hlavou státu britský monarcha (jako král Pákistánu) nejdříve Jiří VI. (1947–1952) a poté Alžběta II. (1952–1956). Panovníka zastupoval generální guvernér. Tento úřad zastávali celkem 4 muži:

  1. Muhammad Alí Džinnáh (19471948), zemřel v úřadu
  2. Chádža Názimuddín (19481951)
  3. Ghulám Muhammad (19511955)
  4. Iskandar Mírza (19551956), stal se prezidentem

Území a rozdělení[editovat | editovat zdroj]

Dominium Pákistán byla federace několika území (provincií, knížecích států, atd.), které byly kromě hl. města a Východního Pákistánu v roce 1955 spojeny v jedinou provincii Západní Pákistán:

Provizorním hlavním městem federace se stalo Karáčí a zůstalo jím až do postavení nového hlavního města Islámábád v roce 1966. Pákistán si navíc nárokoval území Kašmíru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dominion of Pakistan na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]