¿Por qué no te callas?

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zasedání XVII. iberoamerického summitu v Santiago de Chile
Prodej šál s nápisem ¿Por qué no te callas? v Madridu v prosinci 2007

¿Por qué no te callas? (vysl. [poɾˈke no te ˈkaʎas], česky: „Zmlkni už!“, nebo „nechceš už zmlknout?“) je věta, kterou pronesl španělský král Juan Carlos I. 10. listopadu 2007 směrem k venezuelskému prezidentovi Hugo Chávezovi na 17. Iberoamerickém summitu hlav států v Santiago de Chile.

Věta se stala velice rychle společenským a internetovým fenoménem a stala se námětem mnoha imitací, posměchu, parodií, televizních programů či vyzváněcích tónů mobilních telefonů,[1] byla použita také jako název argentinského televizního programu.[2]

Incident[editovat | editovat zdroj]

9. listopadu 2007 venezuelský prezident Hugo Chávez odsoudil domnělou podporu státního převratu ze strany španělské vlády, které v té době (2002) předsedal José María Aznar, kterého Chávez označil za fašistu.

Samotný incident se pak odehrál následujícího, závěrečného dne Iberoamerického setkání – poté, co Chávez již poněkolikáté přerušil projev španělského premiéra Josého Zapatera. Znovu nazval španělského expremiéra Aznara fašistou a řekl doslova, že „i had je lidštější než (tento) fašista“.[3] Když Zapatero žádal o respekt pro Aznara, a byl znovu přerušen Chávezem, král Juan Carlos zvolal onu slavnou větu, kterou důrazně žádal Cháveze, aby zmlkl. Také chilská prezidentka Michelle Bacheletová požádala Cháveze, aby nepřerušoval projev premiéra Zapatera.

Několik minut po této slavné větě španělský král udělal další neobvyklou věc: vstal a opustil zasedání během projevu nikaragujského prezidenta Daniela Ortegy, zřejmě, aby tak vyjádřil svůj nesouhlas s kritikou, kterou Ortega vyslovil na adresu španělských firem působících v této zemi.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku ¿Por qué no te callas? na španělské Wikipedii.

  1. King's 'shut up' to Chávez becomes ringtone, Wikinews
  2. FormulaTV.com ¿Por qué no te callas? se stává místem novinek a zábavy).
  3. a b Král k Chávezovi: «Zmlkni už!» (¿Por qué no te callas?) El País, 10. listopadu 2007. Vyšlo 24. listopadu 2007.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]