Wybrand de Geest

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wybrand de Geest
Wybrand de Geest, autoportrét
Wybrand de Geest, autoportrét
Narození16. srpna 1592
Leeuwarden
Úmrtí1661
Leeuwarden
Národnostnizozemská
Povoláníbarokní malíř
Manžel(ka)Hendrickje Fransdr Uylenburgh
DětiEva de Geest
Julius de Geest
PříbuzníWybrand de Geest II (vnuk)
HnutíBentvueghels
Významná dílaPortrait of Adolf (1540-68), Count of Nassau
Portrait of Hendrik (1550-74), Count of Nassau
Portrait of Willem Frederik (1613-64), Count of Nassau-Dietz
Self-portrait
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wybrand Simonsz. de Geest (16. srpna 1592 - kolem 1661) byl nizozemský malíř z období tzv. zlaté éry nizozemského malířství.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Wybrand de Geest se narodil a zemřel ve fríském městě Leeuwardenu. Naučil se malovat od svého otce, Simona Juckesze, který vytvářel vitráže z barevného skla. Později studoval s Abrahamem Bloemaertem. Od roku 1614 do roku 1618 podnikl po Francii a Itálii tzv. Grand Tour. V roce 1616 se setkal s Leonardem Bramerem v Aix-en-Provence. V Římě se stal členem malířského sdružení známého jako Bentvueghels. Dostal zde přezdívku De Friesche Adelaar či Frisian Eagle (Fríský orel).

De Geest se v roce 1622 oženil s Hendrickje Fransdr Uylenburghovou, neteří Rembrandtovy manželky Saskie van Uylenburghové. V roce 1634, těsně před jeho vlastní svatbou, Rembrandt navštívil De Geestovo studio. V roce 1636 Charles Ogier, sekretář francouzského kardinála Richelieu, navštívil De Geesta a obdivoval jeho velkou sbírku kuriozit a mincí.

Portréty[editovat | editovat zdroj]

De Geest byl nejvýznamnějším malířem z Frieslandu. Namaloval četné portréty významných občanů, z nichž mnoho je uchováno v muzeu Fries Museum v Leeuwardenu. Snad nejintimnější portréty, které namaloval, byly portréty členů jeho rodiny:

De Geest ovlivnil Jacoba Adriaensze Backera a jeho žáky byli Jan Jansz de Stomme a Jacob Potma. Malíři se stali také jeho synové Julius a Frank. Jeho vnuk Wybrand psal hry, cestovního průvodce po Římu, a v roce 1702 publikoval Het Kabinet der Statuen.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wybrand de Geest na anglické Wikipedii.

  • Wybrand de Geest biography in De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (1718) by Arnold Houbraken, s laskavým svolením Digital library for Dutch literature
  • Vries, L. de (1982) Wybrand de Geest. 'De Friessche Adelaar'. Leeuwarden, De Tille.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]