Wolf (sopka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wolf (sopka)
Wolf (sopka)
Wolf (sopka)

Vrchol1710 m n. m.
Prominence1 707 m
Poloha
SvětadílJižní Amerika
StátEkvádorEkvádor Ekvádor
Souřadnice
Wolf
Wolf
Typštítový vulkán
Erupce1982
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wolf je masivní štítová sopka nacházející se v severní části ostrova Isabela, patřícího do ekvádorského souostroví Galapágy. Sopka je držitelem několika nej: je to nejvyšší sopka na ostrově a zároveň i na Galapágách (1 710 m), má nejhlubší (cca 700 m) kalderu, která se nachází na jejím vrcholu. Taktéž je i sopka s nejstarší pozorovanou erupcí v souostroví (rok 1797). Stavba sopky je odlišná od klasické stavby štítového vulkánu. Její svahy jsou ukloněné pod úhlem až 35°, což už spíše naznačuje stratovulkanickou stavbu. Také složení láv je mírně odlišné od složení jiných galapážských sopek.

Na západní straně kaldery se nachází masivní plošina, z větší části pokryta lávou z poslední erupce v roce 1982. Na severozápadní a jihovýchodní straně těla vulkánu se nacházejí radiálně uspořádané trhlinové zóny a na východním okraji kaldery se nachází řetěz menších struskových kuželů.

Sopka je pojmenována po německém geologovi Theodoru Wolfovi, který v 19. století Galapážské ostrovy zkoumal. Jeho jméno nese rovněž Wolfův ostrov na severu Galapág.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wolf (sopka) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]