William John Coffee

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
William John Coffee
Busta Erasmuse Darwina
Busta Erasmuse Darwina
Rodné jménoWilliam John Coffee
Narození1774
Úmrtí1846 (ve věku 71–72 let)
Povolánísochař
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

William John Coffee (17741846) byl mezinárodně známý anglický malíř a sochař, který pracoval s porcelánem a terakotou. Věnoval se hlavně sochařství, ale tvořil i olejomalby, díky nimž se ovšem neproslavil. Svou kariéru začínal jako modelář, pracující pro Duesburyho porcelánku na Nottingham Road ve městě Derby. Pozdější část života strávil v Americe.[1]

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Coffee pracoval v derbské, ale i pinxtonské porcelánce, a také v hrnčířstvích ve Friar Gate a Church Gresley. Během svého pobytu v Derby vytvářel busty některých místních osobností, včetně Erasmuse Darwina. Tato busta v životní velikosti se nachází v Muzeu a umělecké galerii města Derby.[1] Kromě toho Coffee vytvořil terakotové sochy řeckých postav pro zahradu Josepha Strutta. Struttova zahrada byla roku 1840 darována městu jako Derbské arboretum, sochy řeckých postav se však do současnosti nedochovaly.

V roce 1816 Coffee emigroval do New Yorku,[2] kde se stal slavným sochařem, který pracoval pro osobnosti jako byli James Madison nebo Thomas Jefferson.[1] Také vytvořil pro Jeffersonův dům ornamentální omítku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku W. J. Coffee na anglické Wikipedii.

  1. a b c Derbyshire Heritage: visual artists [online]. artsderbyshire [cit. 2011-08-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-03-01. (anglicky) 
  2. Citace ze Slovníku derbských umělců: „Coffee, William John - 1774 – 1846. Modeller for Crown Derby, emigrated to New York 1816“

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]