Wikipedista:Tominiko/Malgaština

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prosím, nepřebírejte obsah této stránky pro jiné články na Wikipedii. Jen si zde připravuji vlastní úpravy "ostrých" článků.

Wikipedista:Tominiko/Malgaština
Počet mluvčíchnení znám
Postavení
Regulátornení stanoven
Úřední jazyknení úředním
Kódy
ISO 639-1mg
ISO 639-2mlg (B)
mlg (T)
ISO 639-3není
Ethnologuemlg
Wikipedie
http://mg.wikipedia.org

Malglaština (malgašsky fiteny malagasy) je jazyk, jímž se hovoří především na Madagaskaru a okolních ostrovech. Není příbuzný s žádnými dalšími africkými jazyky - Madagaskar byl osídlen austronéskými mořeplavci zpoza Indického oceánu zhruba v 2.-5. století, a malgaština tak patří do skupiny malajsko-polynéských jazyků, mezi nimiž má nejblíže k baricijským jazykům, jimiž se hovoří na jihovýchodním Borneu. Největší část slovní zásoby sdílí s maanyanštinou, kterou se hovoří v povodí bornejské řeky Barito. Obsahuje rovněž řadu přejímek z arabštiny a bantuských jazyků, jmenovitě ze svahilštiny a dále ze sanskrtu a z francouzštiny.

Původně (patrně zhruba od 15. století) byla zapisována písmem sorabe (derivát arabského písma uzpůsobený malgaštině), které bylo v polovině 19. století nahrazeno latinkou, jíž se k zápisu používá dodnes. Velmi silná je v tomto jazyce ústní básnická tradice - nejznámějším dílem je Ibonia, národní epos popisující činy stejnojmenného hrdiny.

Malgaština tvoří řadu nářečí, z nichž některá mohou být uváděna i jako samostatné jazyky. Spisovná norma vychází z nářečí merina.

Nářečí malgaštiny[editovat | editovat zdroj]

Standardní malgaština vychází především z jazyka Merina. Na Madagaskaru však existuje asi desítka jejích variant, často označovaných jako nářečí. Ty velmi zhruba kopírují rozdělení etnických skupin Madagaskaru. Naproti tomu SIL International malgaštinu označuje za makrojazyk[1] a jednotlivá "nářečí" jako jazyky. Následuje jejich výčet dle Ethnologue s příslušnými jazykovými kódy:

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]