Wikipedista:BobM/Dílna/5/kostra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Satan (kostra článku)

(úvod)

Satan, také známý jako ďábel a někdy také nazývaný v křesťanství Lucifer, je duchová bytost v abrahámovských náboženstvích, která svádí lidi k hříchu nebo lži. V judaismu je Satan viděn jako agent podřízený Bohu, typicky považováný za metaforu pro jecer ha-ra neboli zlý sklon či pud, jenž má být člověkem zkrocen a přiveden k službě Bohu.

V křesťanství a islámu je obvykle vnímán jako padlý anděl nebo džin, který se vzbouřil proti Bohu, který mu přesto umožňuje dočasnou moc nad padlým světem a zástupem démonů . V Koránu je Šajtán, také známý jako Iblis, bytost stvořená z ohně, která byla svržena z nebe, protože se odmítl poklonit před nově stvořeným Adamem a podněcuje lidi k hříchu infikováním jejich mysli waswās („zlé návrhy“).

I když se o něm Kniha Genesis nezmiňuje, křesťané identifikují hada v rajské zahradě se Satanem. V synoptických evangeliích Satan pokouší Ježíše na poušti a je identifikován jako příčina nemoci a pokušení. V Knize zjevení se Satan objevuje jako Velký červený drak, který je poražen archandělem Michaelem a svržen z nebe. Později je svázán na tisíc let, ale je krátce propuštěn, než bude nakonec poražen a uvržen do ohnivého jezera .

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Hebrejský výraz satan, שָׂטָן, znamená „sočitel, osočovatel, sok, žalobce,[1], protivník“[2] či „odpůrce“[3]‎ a je používán ve Starém zákoně pro lidské protivníky a zároveň nadpřirozenou bytost, a to vedle dalších postav v opozici k Bohu.[2]

Satan se objevuje v Knize Job v poetickém dialogu zasazeném do prózy,[4] který mohl být napsán kolem doby babylonského zajetí. Job je v textu spravedlivý muž, kterého má Bůh oblibě. Job 1:6–8 popisuje „syny Boží“ (bənê hāʼĕlōhîm), kteří se představují před Bohem. Bůh se jednoho z nich, „Satana“, ptá, kde byl, načež on odpovídá, že se toulal po zemi. Bůh se ptá: „Uvážil jsi mého služebníka Joba?“ Satan odpovídá naléháním na Boha, aby mu dovolil Joba mučit, a slibuje, že Job při prvním soužení opustí svou víru.[5] Bůh souhlasí; Satan ničí Jobovy služebníky a stáda, ale Job odmítá Hospodina odsoudit. První scéna se opakuje, satan se představuje Bohu po boku ostatních „synů Božích“.[6] Bůh poukazuje na Jobovu pokračující věrnost, na což satan trvá na tom, že je zapotřebí více zkoušek; Bůh mu opět dává svolení, aby Joba vyzkoušel. Job nakonec zůstává věrný a spravedlivý a satan je za svou porážku zahanben.[7]

Judaismus[editovat | editovat zdroj]

(Satan v židovské tradici)

Křesťanství[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce Ďábel v křesťanství.

(Satan v ...)

Islám[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránkách Šajtán a Iblís.

(...)

Satanismus[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce Satanismus.

(...)

Kultura a umění[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce Satan a ďábel v kultuře.

(...)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PÍPAL, Blahoslav. Hebrejsko-český slovník ke Starému zákonu. Praha: Kalich, 2006. ISBN 80-7017-029-8. S. 159. 
  2. a b Satan v abrahamovských svatých písmech 1: Židovský Tanach. Dingir, 8. 1. 2020
  3. Henry Ansgar Kelly Satan: A Biography stránky 2, 3
  4. Kelly 2006, str. 21.
  5. Kelly 2006, s. 21–22.
  6. Kelly 2006, str. 22.
  7. Steinmann, AE. "The structure and message of the Book of Job". Vetus Testamentum.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Kategorie:Satan