Wikipedista:Anton Kufr/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bill Warner
Narození7. května 1941
USA Tenesee
Povoláníspisovatel, vědec
ŽánrLiteratura faktu
Významná dílaPrávo šaria pro nemuslimy, Hadísy - Mohamedova sunna, Síra - Život Mohameda
Web [www.cspii.org oficiální stránka]
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Chybí svobodný obrázek.

Bill Warner[editovat | editovat zdroj]

Bill Warner (nar. 1941, USA), vlastním jménem French, je americkým autorem mnoha knih o islámu, včetně Koránu, životopisu proroka Mohameda a jeho tradic. Díky svému vědeckému vzdělání ve fyzice a matematice analyzuje islámskou doktrínu jasně a fakticky s cílem přiblížit ji laické veřejnosti. Ve svých publikacích se zaměřuje především na politické aspekty islámské doktríny týkajících se  nemuslimů (Kafírů).

Jeho knihy již byly přeloženy do mnoha jazyků a je jedním z nejvíce překládaných autorů o politickém islámu. Mimo jeho publikační činnost, přednáší také o islámu na mezinárodní i národní úrovni. Je zakladatelem a presidentem mezinárodní organizace Centrum pro studium politického islámu (CSPI).

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Bill Warner, je absolventem North Carolina State University, kde v roce 1968 získal titul Ph.D. v oboru fyziky a matematiky. Byl členem technického týmu fyziky pevných fází na Sarnoff Princetonských laboratoří v oblasti struktur integrovaných obvodů. Během energetické krize 80. let založil firmu podnikající v oblasti energeticky úsporných domů. Působil také jako profesor na Tenessee State University.

Mimo svou profesi se Bill Warner od 70-tých let zajímal o náboženství a studoval základní texty hlavních náboženství. Již před zničením Světového obchodních centra (WTC - tzv. dvojčata) v New Yorku předpověděl válku mezi USA a islámem. Po zničení WTC dne 9.1.2001 se rozhodl zpřístupnit základní doktrínu islámu široké veřejnosti. Od roku 2007 vydává své knihy pod hlavičkou CSPI[1]. V roce 2014 založil mezinárodní organizaci CSPI International se sídlem v České republice[2]. V roce 2015 tato organizace působila na území celkem 6ti zemí (viz facebook - USA, CZ, SK, PL, H, CL).[3]

Analýza islámské doktríny[editovat | editovat zdroj]

Bill Warner se ve svých publikacích zabývá fakty založenými na základních svatých knihách islámu - Koránu, síře (život proroka Mohameda) a hadítech (tradice proroka Mohameda). Tyto tři knihy nazývá trilogií. Sunna (síra a hadísy) je nejdůležitějším dílem islámu, společně s Koránem je základem konceptu šaria. Ze znalosti Sunny je možné pochopit či vyložit Korán.

Díky svému vědeckému vzdělání ve fyzice a matematice, využívá analytický přístup pro vyjádření jasných a faktických informací o islámu. Na základě analýzy islámské doktríny, Bill Warner považuje dualismus a podřízení za její základní principy. Islám považuje z velké části za politický systém.

Statistický islám[editovat | editovat zdroj]

Bill Warner podrobil trilogii jednoduché statistické analýze s cílem stanovit množství textu týkající se určitých oblastí jako jsou např. nemuslimů, žen či džihádu. Zjistil například, že z celkového počtu slov trilogie celkem 51% se netýká muslimů, ale nemuslimů (Obr.1).

Zanalyzoval také texty hadísů  týkajících postavení ženy a muže. Celkem 89,4% z 391 hadísů,  přisuzuje ženě nižší status než muži, 10% status rovnoprávný a 0,6% status vyšší[4]. Kvantifikací muslimů zjistil, že Mohamed dosáhl největšího nárůstu počtu muslimů Mohamed po migraci do Medíny, kde začal uplatňovat džihád a stal se vojevůdcem a politikem (Obr.2).

Je zajímavé, že celkem 80% slov ze síry (života proroka Mohameda) se věnuje právě medínskému období života Mohameda, tedy převážně politickým aspektům a džihádu[5]. Podobným způsobem zpracoval i další témata popisované v trilogii.

Politický islám[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k velké šíři islámské doktríny se Bill Warner nevěnuje náboženské části doktríny, která se týká náboženského života Muslimů. Zaměřuje se primárně na politickou část doktríny, která se týká nemuslimů - kafírů. Kafírům se věnuje celkem 51% textu trilogie. Tuto oblast nazývá politickým islámem. Vztah islámu ke kafírům považuje za politický, protože muslimům není doporučeno mít s nimi náboženské interakce. Islám jako náboženství je podle Warnera především to, co muslima vede k vyhnutí se peklu a k dosažení ráje.[6]    

K islámu tedy přistupuje z pohledu sekulární společnosti, kde je politika a náboženství striktně oddělena. Věnuje se politickým aspektům založeným na svatých knihách islámu - trilogii. Nezabývá se jednotlivými islámskými politickými systémy států či jejich historii, ale soustředí se na základ ideologie, ze kterých politika islámu vychází.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Bill Warner se snaží psát jednoduše, fakticky a srozumitelně. Je autorem knih týkající se trilogie, kurzu samostudia o politickém islámu, šarii pro nemuslimy a dalších. Těmto tématům se také věnuje v podobě audio-knih a videí. Jeho publikace jsou určeny široké veřejnosti. Psané publikace současně obsahují i odkazy na islámské texty, aby si čtenář mohl popsané fakta ověřit ve zdrojových textech. S publikacemi Billa Warnera je možné se seznámit blíže na stránkách www.cspii.org či www.cspipublishing.com.

Kritika autora[editovat | editovat zdroj]

Bill Warner nemá vzdělání v oblasti islámu či práva. Ve svých pracech se nezabývá náboženskými aspekty islámu. Soustředí se především na základy politického islámu, ne na jeho historické změny a vývoj. Což je zjednodušení. Ovšem sám autor to vysvětluje tím, že je to nutné z důvodu snadného pochopení základů politického islámu veřejností[7]. Na základě znalostí islámu je podle autora možné pochopit základní problémy mezi islámem a ostatními nemuslimskými kulturami. Islám jako politický náboženský systém je podle něj možné kriticky analyzovat. Za tento svůj kritický postoj bývá také nazýván islamofobem. Dokonce byl označen Dr. Mohsen El-Guindem[8], že pracuje pro židovsko-evangelickou organizaci za účelem útočení či pošpinění islámu[9].

Střed islámu a ostatních kultur si však uvědomuji i reformní muslimové. Existují snahy islám reformovat směrem k sekularismu[10], tedy “odstranit” politické aspekty, které kritizuje například Bill Warner. Krajně liberální reformisté islámu dokonce  “ problematický - medinský” islám považují za normativy určené tehdejší společnosti. Reformu islámu zakládají především na islámu “mekánském”[11].

  1. About the Author [online]. www.cspipublishing.com [cit. 2016-01-21]. Dostupné online. 
  2. Bill Warner, specialista na politický islám, poprvé navštívil ČR a založil zde celosvětovou organizaci [online]. www.parlamentnilisty.cz [cit. 2016-01-21]. Dostupné online. 
  3. Facebook - https://www.facebook.com/cspi.international; https://www.facebook.com/cspi.cz, https://www.facebook.com/cspi.sk, https://www.facebook.com/cspi.hu, https://www.facebook.com/cspi.polska, https://www.facebook.com/cspi.cl .
  4. The Status of Women in the Hadith [online]. www.cspipublishing.com [cit. 2016-01-21]. Dostupné online. 
  5. Amount of Text in the Sira Devoted to Topic [online]. www.cspipublishing.com [cit. 2016-01-21]. Dostupné online. 
  6. Political Islam [online]. Political Islam [cit. 2016-01-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Understanding Islam [online]. www.cspipublishing.com [cit. 2016-01-21]. Dostupné online. 
  8. mohsenelguindy.com [online]. mohsenelguindy.com [cit. 2016-01-21]. Dostupné online. 
  9. Bill Warner falsifies the history of Islam to serve agendas [online]. [cit. 2016-01-21]. Dostupné online. 
  10. Umírnění muslimové sepsali deklaraci, vyzývají k humanismu a potírají teokracii. [online]. Reflex.cz [cit. 2016-01-21]. Dostupné online. 
  11. POTMĚŠIL, Jan. Šaría – úvod do islámského práva. Praha: Grada, 2012. 224 s. ISBN 978-80-247-4379-0. S. 13.