Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 16. března 2022/Zápis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto je zápis ze setkání brněnské komunity účastníků projektů Wikimedia. Související informace o tomto setkání naleznete na nadřazené stránce.

Brněnský wikisraz ve středu 16. března 2022 proběhl od 18:00 do 22:00 v předním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 6 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Ben Skála, Blahma, Harold, LiMr, Muselsom, Podroužek. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Jen dvě a půl hodiny po jeho dosažení jsme si v pěti přítomných společně připili na oslavu 500 000. článku české Wikipedie (Pitovití). Již nějaký čas jej komunita očekávala a někteří z nás děj sledovali i v okamžik dosažení, k čemuž shodou okolností došlo právě těsně před naším wikisrazem, díky čemuž jsme mohli být první fyzickou oslavou tohoto jubilea. Prohlédli jsme si oslavný článek od Aktrona a ocenili přesnost odhadu Valdemara, který dovedl toto datum tipnout s přesností 14 dní čtyři roky předem. Při přípitku zároveň z pléna padla správná otázka, a sice zda bude těch druhých 500 tisíc trvat delší nebo kratší dobu než těch prvních. Tipovat miliontý článek už je dnes možné, jsou tam v tuto chvíli tipy od roku 2007 do roku 2100.
  • Dne 25. března uplyne 10 let od „prvního pravidelného setkání“ wikipedistů v Brně, kterou v roce 2012 svolali Pražáci, za což jim projevujeme vděčnost. Sraz se konal v restauraci Valhalla, kterou jsme tehdy na radu Bena Skály „opsali“ od drupalistů (dnes se zdá být uzavřena). Datum a místo se dlouho vybíraly, ale už tehdy byl sraz s program a promítáním. Zúčastnilo se 23 lidí (včetně jednoho Poláka), což je rekordní počet za celou historii, a pozvánka byla i v hantecu (hoďte čučku). Od té doby pak už v naší místní režii proběhlo dalších 86 srazů (včetně tohoto v březnu 2022).
  • Jako hlavnímu společenskému tématu této doby byla na počátku věnována pozornost ruské invazi na Ukrajinu, resp. jejímu odrazu na Wikipedii. Blahma byl v této souvislosti (rychlá reakce wikipedistů a výhrůžka ruských úřadů blokací Wikipedie v Rusku) osloven redaktorkou Deníku N připravující článek, který však nakonec dosud nevyšel. Mimochodem, Wikimedia Commons se rusky jmenuje Wikisklad a ukrajinsky Wikischoviště – Blahma by si přál podobný pěkný název i v češtině, byl by mnohem srozumitelnější a snáze použitelnější.
  • Harold vidí problém v užití kurzívy v šabloně {{Vjazyce2}} u ruštiny, ale i čínštiny a dalších jazyků nepsaných latinkou.
  • Blahma upozornil na správné užití desetinných čísel, v čemž se na české Wikipedii velmi často chybuje: V kultivovaném projevu se píše jedině „3,2 milionu obyvatel“ a nikoliv „3,2 milionů obyvatel“ nebo „3,2 miliony obyvatel“. Nelze se řídit ani číslem před desetinnou čárkou („3,65 miliony obyvatel“), jako to bylo v článku Kyjev. Pomůcka je představit si slovo vyjadřující zlomek a skloňovat podle něj („tři celé dvě desetiny milionu obyvatel“). Více viz [1] a [2].
  • Podle Bena Skály jsou pro děti dnes už počítače cizí (používají internet často jen z mobilních zařízení, kde je poněkud jiné rozhraní) – ze zkušenosti ví, že dnes už neumí zmáčknout ani Ctrl+C na klávesnici (snaží se obě klávesy stisknout najednou) nebo napsat „ň“ (i když se jim to vysvětlí). Na tuto generaci (čtenářů, ale i přispěvatelů) se musíme připravovat.
  • Diskutovali jsme o encyklopedické významnosti filmů: nejspíš je významné cokoliv, co jde do TV nebo kin, byť se to nemusí externistovi zdát, ale je o tom celá filmová věda.
  • Blahma představil své nové nástroje na sledování (čtenářských) trendů posledních hodin na České Wikipedii – sleduje je nyní sám a podle nich „na poslední chvíli“ vylepšuje ty články, o které právě začíná být zvýšený čtenářský zájem (v poslední době např. SWIFT), čímž zajistí zbytku čtenářů z dotyčné vlny kvalitněji zpracovaný obsah, a to někdy i včetně doplnění nového vývoje, kvůli kterému primárně do článku přišli (vit např. historie editací článku Silniční daň). Shodli jsme se, že by bylo vhodné tyto seznamy strojově vkládat do nějakého projektu na Wikipedii, aby si je odtamtud mohl kdo chce kam chce transkludovat a s reagováním na trendy pomáhat. Přehled nejčtenějších článků předchozího dne lze už nyní sledovat (vždy až s určitým zpožděním, hned po půlnoci to nemusí fungovat) přes nástroj PageViews.
  • Bez zajímavosti není ani už dříve představený přehled probíhajících událostí příslušně označených na anglické Wikipedii, kam třeba ve chvíli srazu patřilo fukušimské zemětřesení 2022, které v té době nemělo (a dosud nemá) český článek, přesto se ale na české Wikipedii zasloužilo za krátkodobé navrácení dřívější tamní jaderné katastrofy z roku 2011 mezi nejčtenější články. Hodně trendů také vzniká při sledování televize, k jejich pochopení tak postačí televizní program; pomoci může též nahlédnutí do bulvárního zpravodajství, na hlavní stránku Seznamu či vyhledání výrazu přes Google News. I neexistující (ale čtenáři žádané) články lze pak sledovat přes Google Trends (tam si vpravo dole lze listovat podstránky a též lze nastavovat různá období) – využívá se toho, že lidé často do Googlu vloží za hledaný výraz slovo „wiki“ (tj. nevhodnou zkratku za „Wikipedie“); takto např. nedávno lidé hledali a nenacházeli článek o generálmajoru Andreji Suchověckém už před jeho vznikem.
  • Blahma uvedl příklad neaktuálních „aktuálních událostí“ na esperantské Wikipedii, kde šablonu ekvivalentní naší {{Aktuální}} odhalil zapomenou po dobu 7 let v článku o skotském referendu či 4 let v článku o útoku kamionem ve Španělsku, nebo bylo u „aktuální“ pandemie eboly napsáno, že „trvá dosud“ (přitom skončila v roce 2017). Za takovou chybou stojí často náhlý pokles zájmu (referendum proběhlo, útoky vystřídalo jiné téma) či postupné „vyšumění“ tématu bez jasného konce (referendum je nezávazné, na útoky nelze jasně reagovat, konec pandemie dlouho nikdo nevyhlašoval); někdy je na vině i též prostě slepé zkopírování kategorie „Aktuální“ přímo do kódu při překladu z jiného jazyka (např. v rámci nástroje ContentTranslation). Bylo vypozorováno, že v české Wikipedii se někdy taky {{Aktuální}} drží zbytečně dlouho tam, kde by se už spíš hodilo {{Aktualizovat}} – to byl až dosud případ článku Mezinárodní vzpěračská federace, který byl takto „aktuální“ bez jediné obsahové změny poslední rok a půl.
  • LiMr připomněl mezinárodní seznam 1000 nejdůležitějších článků a dlouhodobé soustředění komunity esperantské Wikipedie na tyto stěžejní články, díky čemuž je v žebříčku podle jejich kvality na 12. místě (česká Wikipedie je na 19. místě).
  • V rámci informování o chystaném editatonu akce WikiGap v Brně bylo na srazu odprezentováno a vyzdvihnuto jako zdařilé nové propagační video s Anatolem Svahilcem.
  • Ben Skála, Muselsom a Venca24 se přihlásili o přístup k vědeckým článkům přes iniciativu Wikipedia Library – nároky jsou nízké, přihlášení je jednoduché, články pak lze zdrojovat informace ve Wikipedii, doporučujeme.
  • Blahma na nových datech za rok 2021 po několika letech potvrdil domněnku z diskuze U krbu o existenci antikorelace mezi teplotou vzduchu a aktivitou českých wikipedistů. Podobné změny v aktivitě veřejnosti doložili další přítomní na zájmu o služby autobazarů nebo e-shopů.
  • Projekt kostelycz.cz, v rámci nějž jeden nadšenec za 15 let práce pořídil již 17014 vlastnoručních fotografií 3844 kostelů z 2448 českých obcí překvapil přítomné a bylo by vhodné autora oslovit s návrhem zpřístupnění pod svobodnou licencí. Ben Skála si vzpomíná, že ještě před Wikipedií existovaly na internetu skupiny typu „pojďme společně udělat X…“, ale už vymizely. Teď všichni takoví fotografové dávají své fotky na Mapy.cz Wikimedia Commons se bohužel mezi nimi nikdy neuchytilo, Podroužek si myslí, že je to špatným názvem. Ben Skála dále připomněl, že dříve se vkládaly fotky přímo do článků (samostatné skladiště nebylo), takže nikoho tehdy ani nenapadlo fotit to, co vlastní článek nemělo.
  • Blahopřejeme nepřítomnému Vencovi24, který v den srazu slavil 15. wikinarozeniny.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 4. 4. 2022, 00:53 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)