Walter Glaser

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Walter Glaser
Narození31. července 1906
Horní Pěna
Úmrtí3. února 1960 (ve věku 53 let)
Vídeň
Alma materPřírodovědecká fakulta Německé univerzity v Praze
Zkušební komise pro učitelství na středních školách Německé univerzity v Praze
Povolánífyzik, vysokoškolský učitel a matematik
ZaměstnavatelTechnická univerzita Vídeň
OceněníCena města Vídně za přírodní vědy (1952)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Walter Glaser (31. července 1906 Horní Pěna – 3. února 1960 Vídeň) byl teoretický fyzik a mezinárodně uznávaný odborník v oboru elektronové optiky a elektronové mikroskopie.

Život[editovat | editovat zdroj]

Walter Glaser vystudoval matematiku a fyziku na Německé univerzitě v Praze a po několika semestrech na vídeňské univerzitě získal v roce 1930 doktorát disertací o korespondenčním principu a Schrödingerově vlnové funkci. Brzy se obrátil k teorii elektronové optiky a habilitoval se v roce 1933 na teorii elektronového mikroskopu.

Od roku 1929 byl asistentem Philippa Franka v Ústavu pro teoretickou fyziku Německé univerzity v Praze. V roce 1940 se po odchodu Philippa Franka stal docentem a vedoucím Ústavu pro teoretickou fyziku. Kromě toho byl jmenován přednostou Fyzikálního ústavu na Německé technice v Praze. Konečně v roce 1944 byl Glaser jmenován řádným profesorem teoretické fyziky na univerzitě ve Vratislavi a na Technické vysoké škole ve Vratislavi, ale kvůli rychlému tempu války již nebyl schopen tuto pozici zastávat.

Po válce byl jako „nepostradatelný specialista“ vyloučen z nuceného přesídlení sudetských Němců, ale v roce 1946 tajně překročil hranici, aby navštívil příbuzné v Rakousko. Od roku 1948 do roku 1949 zpočátku pracoval v Institutu pro teoretickou fyziku na univerzitě ve Vídni s výhodami výzkumného asistenta. V roce 1949 se stal docentem a v roce 1953 řádným profesorem a vedoucím Ústavu pro obecnou fyziku na Vídeňské technické univerzitě. 1954-1956 byl hlavním fyzikem ve Farrand Optical Co. v New Yorku. V roce 1956 se vrátil na Technickou univerzitu ve Vídni jako řádný profesor teoretické fyziky a nástupce Ludwiga Flamma, ale o několik let později na začátku roku 1960 zemřel na rakovinu. Byl pohřben na hřbitově v Neustiftu.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Walter Glaser byl uznávaným specialistou na elektronovou optiku. Od roku 1937 pracoval jako teoretik s pozdějším nositelem Nobelovy ceny Ernstem Ruskou pro Siemens & Halske AG na vývoji prvního komerčního elektronového mikroskopu. Jako kvantový fyzik se pod vlivem Einsteina pokusil vyvrátit indeterministickou kodaňskou interpretaci kvantové fyziky.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Grundlagen der Elektronenoptik, Springer-Verlag 1952.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Walter Glaser (Physiker) na německé Wikipedii.