Voskovka kluzkonohá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVoskovka kluzkonohá
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třídastopkovýtrusé (Basidiomycetes)
Podtřídahouby rouškaté (Agaricomycetidae)
Řádpečárkotvaré (Agaricales)
Čeleďšťavnatkovité (Hygrophoraceae)
Rodvoskovka (Hygrocybe)
Binomické jméno
Hygrocybe glutinipes
(J.E. Lange) R. Haller Aar. 1956
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Voskovka kluzkonohá (Hygrocybe glutinipes), jinak také voskovka slizonohá, je druh houby z čeledi šťavnatkovité (Hygrophoraceae). V Červeném seznamu hub České republiky je druh uveden jako druh s nedostatečně známým rozšířením.[1]

Znaky[editovat | editovat zdroj]

Klobouk v průměru dorůstá 0,5-3 cm, nejdřív polokulovitý se rozevírá na klenutý až plochý, často bývá středová oblast vmáčklá. Okraje jsou průsvitně rýhované, dlouho bývají velmi lehce podvinuté. Pokožka je hladká, slizká, barvu má světle oranžovou až žlutou, středová část bývá oranžová, okraje stářím blednou.

Lupeny jsou žlutavé, s oranžovým nádechem až stářím žlutobílé, tlusté, u třeně jsou sbíhavé či široce připojené, na klobouku řídce uspořádané. Výtrusný prach je bílý.

Třeň je 2-7 cm dlouhý, žlutý až oranžový, válcovitý, úzký, podélně vláknitý, hladký, silně slizký, báze je oproti zbytku třeně světlejší.

Dužnina je žlutavá, podobného odstínu co pokožka, tenká, voní nevýrazně, chuťově je mírná.

[2][3][4][5]

Užití[editovat | editovat zdroj]

Nejedlá houba.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Tuto drobnou houbu najdeme od května do listopadu na slabě kyselých, travnatých či mechem porostlých stanovištích, např. na loukách, pastvinách, mítinách ve světlých lesích, někdy i pod listnatými stromy rostoucích na již zmíněných stanovištích.[3][4]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh je rozšířen v oblastech Evropy, západního Ruska a Severní Ameriky. [6]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Možnost záměny[editovat | editovat zdroj]

[2][5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ONDREJ.ZICHA(AT)GMAIL.COM, Ondrej Zicha;. BioLib: Biological library. www.biolib.cz [online]. [cit. 2023-11-01]. Dostupné online. 
  2. a b Hygrocybe glutinipes: The Ultimate Mushroom Guide. 1102 Mushroom Identifications: The Ultimate Mushroom Library [online]. [cit. 2023-11-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Voskovka kluzkonohá - Hygrocybe glutinipes (J.E. Lange) R. Haller Aar. 1956. www.houbareni.cz [online]. [cit. 2023-11-01]. Dostupné online. 
  4. a b Voskovka kluzkonohá - Hygrocybe glutinipes (J.E. Lange) R. Haller Aar. 1956 | www.ohoubach.cz. ohoubach.cz [online]. [cit. 2023-11-01]. Dostupné online. 
  5. a b Hygrocybe glutinipes - voskovka kluzkonohá - Mykoweb. www.mykoweb.cz [online]. [cit. 2023-11-01]. Dostupné online. 
  6. Hygrocybe glutinipes (J.E.Lange) R.Haller Aar.. www.gbif.org [online]. [cit. 2023-11-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]