Vojtěch Ježek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vojtěch Ježek
Narození15. dubna 1892
Vrchy
Úmrtí18. srpna 1960 (ve věku 68 let)
Třeboň
PobytTřeboň
Národnostčeská
Oborbryologie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vojtěch Ježek (15. dubna 1892 Vrchy18. srpna 1960 Třeboň) byl český bryolog a ochranář přírody, v menší míře se věnoval též botanice a ekologii.

Narodil se ve Vrších u Třeboně, což byl původně knížecí poplužní dvůr vzniklý přestěhováním třeboňského předměstí zbořeného při zakládání rybníka Svět na vyvýšeninu mezi současnými rybníky Svět a Opatovický (dvůr se nedochoval, byl zbořen kolem roku 2000 z důvodu plánované výstavby lázní, rozkládal se poblíž domu Domanín 44).

Věnoval se především bryologii. V oblasti současné národní přírodní rezervace Červené blato v roce 1952 nalezl a roku 1954 popsal nový druh rašeliníku, Sphagnum bohemicum (dnes některými autoritami synonymizován se Sphagnum cuspidatum). Roku 1957 publikoval práci zaměřenou na vliv vody na vývoj lamel u Polytrichum gracile. Spolupracoval s řadou československých přírodovědců, například Jiřím Kubičkou, Emilem Hadačem, Přemyslem Březinou, Josefem Ambrožem aj. Společně s první trojicí se dlouhodobě věnoval přírodovědnému průzkumu blat na Třeboňsku, poté se zaměřili na průzkum v Doline Siedmich prameňov v Belianských Tatrách na Slovensku (Hadač E., Březina P., Ježek V., Kubička J., Hadačová V., Vondráček M. et al. (1969): Die Pflanzengesellschaften des Tales Dolina Siedmich pramenov in der Belauer Tatra. – In: Vegetácia ČSSR B2, SAV, Bratislava.).[1] Petr Pyšek a Zdeněk Kaplan ho označili za „vynikajícího amatéra“.[1]

Mechorosty zachytil i na papíře. V archivu oddělení botaniky Západočeského muzea v Plzni se dochovalo 44 tužkových studií formátu A4.[2] V archivu Národního zemědělského muzea v Praze jsou uloženy originály Ježkových akvarelů.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PYŠEK, Petr; KAPLAN, Zdeněk. Botanické studie věnované památce Emila Hadače. In: Petr Pyšek. Preslia. Praha: Česká botanická společnost, 2004. S. 198.
  2. SOFRON, Jaromír. Kresby mechorostů Vojtěcha Ježka. In: Zpravodaj západočeské pobočky Československé botanické společnosti. [s.l.]: Západočeská pobočka Československé botanické společnosti, 1974. 2 číslo. S. 11–12.
  3. ČENĚK, Miroslav. Mechy a lišejníky : ve sbírkách NZM Ohrada - Muzea lesnictví, myslivosti a rybářství. Praha: Národní zemědělské muzeum, 2009. 96 s. ISBN 9788086874166. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]